SOS: sos kurkowy, sos beszamelowy, sos pieczarkowy i inne

Sos polski Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Chcesz przyrządzić sos kurkowy? A może szukasz przepisu na sos beszamelowy? Zobacz koniecznie nasze inspiracje!
Weronika Kwaśniak / 07.07.2017 16:25
Sos polski Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Nie wyobrażamy sobie kuchni bez sosów. Mogą być zimne, gorące lub majonezowe. Występują w tysiącach smaków i są serwowane zarówno z deserami, jak i daniami wytrawnymi. Sos pasuje właściwie do wszystkiego, a jego posmak może zupełnie zmienić całość potrawy. Najpopularniejsze w Polsce sosy to beszamelowy, kurkowy, pieczarkowy, pomidorowy, koperkowy, chrzanowy, czosnkowy, sos tatarski, a także winegret. Warto zauważyć, że ketchup, majonez oraz musztarda to również rodzaje sosów, które są tak powszechnie używane, że mało kto próbuje przyrządzać je samodzielnie, bazując raczej na gotowych, sklepowych produktach.

Przepis na sos czosnkowy

Oto składniki na sos czosnkowy z serem feta:

  • 10 dag sera typu feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Jak zrobić sos czosnkowy z fetą? Ser feta pokrusz, rozetrzyj z jogurtem na jednolitą masę. Wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz z posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku według uznania.

Przepis na sos ziołowy

Oto składniki na sos ziołowy:

  • łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich lub dowolnych świeżych ziół, drobno posiekanych,
  • sok z cytryny,
  • sól.

Jak zrobić sos ziołowy? Masło rozgrzej na patelni. Na maśle przesmaż mąkę, nie rumieniąc jej. Wlej zimną kremówkę, rozprowadź. Podgrzewaj, mieszając. Zgęstniały sos wymieszaj z posiekanymi ziołami, dopraw sokiem z cytryny i solą.

Przepis na sos winegret z cebulą

Oto składniki na sos winegret z cebulą:

  • czerwona cebula,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • odrobina cukru,
  • szczypta soli,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • zioła prowansalskie.

Jak zrobić sos winegret z czerwoną cebulką? Cebulę obierz, posiekaj drobniutko, wsyp do słoiczka. Dodaj łyżkę octu winnego, trochę cukru, soli, ulubionych ziół i 5 łyżek oleju rzepakowego. Dobrze wstrząśnij.

Przepis na sos kurkowy

Oto składniki na sos kurkowy:

  • 200 g kurek,
  • łyżka octu winnego,
  • 4 łyżki białego wina,
  • 120 ml bulionu,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • posiekana natka pietruszki,
  • pieprz,
  • 2 łyżki masła,
  • sól.

Jak zrobić sos kurkowy? Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nie obrane i oczyszczone kurki, smaż przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Kurki dopraw pieprzem oraz solą, wymieszaj. Zalej je białym winem i octem balsamicznym, zamieszaj. Smaż na dużym ogniu, aż wino nieco odparuje. Teraz zalej sos kurkowy bulionem, ponownie smaż kilka minut, aż ilość płynu będzie zredukowana. Zalej śmietanką, trzymaj na ogniu aż kremówka zgęstnieje. Do gotowego sosu dodaj posiekaną natkę.

Przepis na sos grzybowy

Oto składniki na sos grzybowy:

  • 40 dag grzybów,
  • cebula, 
  • 2 łyżki masła, 
  • łyżka mąki, 
  • 400 ml śmietanki kremówki, 
  • natka pietruszki,
  • sól, 
  • pieprz.

Jak zrobić sos grzybowy? Grzyby oczyść, opłucz, większe pokrój. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na maśle zeszklij cebulkę. Dodaj grzyby, przesmaż, co pewien czas mieszając. Podduś, by odparowała większość płynu. Dodaj śmietankę rozprowadzoną wcześniej z mąką, podgotuj, przypraw. Posyp sos grzybowy natką.

Poniżej znajdziesz przepisy na inne sosy:

Zobacz więcej przepisów na przekąski

Oto idealne przepisy na pyszny wielkanocny sos tatarski: zrobisz go w wersji klasycznej, wiedeńskiej i francuskiej
Oto idealne przepisy na pyszny wielkanocny sos tatarski: zrobisz go w wersji klasycznej, wiedeńskiej i francuskiej
Sos tatarski powstaje zazwyczaj na bazie majonezu i jest nieodzownym elementem świątecznego stołu w wielu polskich (i nie tylko) domach. Wyrazisty smak zawdzięcza marynowanym lub kiszonym dodatkom - np. korniszonom, kaparom lub grzybom. Świetnie smakuje też w wersji ze świeżymi ziołami i sokiem z cytryny.
Moja mama jest mistrzem sosów chrzanowych. Zawsze robi je do wielkanocnych dań: ryb, mięs oraz oczywiście jajek
Moja mama jest mistrzem sosów chrzanowych. Zawsze robi je do wielkanocnych dań: ryb, mięs oraz oczywiście jajek
Sos chrzanowy to wielkanocny klasyk - sprawdzi się jako dodatek do jajek, mięs oraz ryb. Doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Najlepiej będzie smakował ze świeżo startego chrzanu, ale możesz także sięgnąć po gotowy mus chrzanowy. Im więcej świeżego korzenia użyjesz, tym bardziej ostry będzie sos.
Pomysły na pyszne sosy do pizzy: pomidorowy, biały oraz czosnkowy
Pomysły na pyszne sosy do pizzy: pomidorowy, biały oraz czosnkowy
Idealny sos do pizzy możesz przygotować na bazie świeżych pomidorów, tych z puszki, a także koncentratu. Bardzo dobrym pomysłem jest także przygotowanie białego sosu - jest to szczególnie popularne we Włoszech. Pamiętaj o dużej ilości ziół i o ulubionych dodatkach do pizzy i przygotowaniu elastycznego ciasta.
Jak zrobić sos winegret? Sprawdzone 3 przepisy z miodem, musztardą, cytryną
Jak zrobić sos winegret? Sprawdzone 3 przepisy z miodem, musztardą, cytryną
Jak zrobić sos winegret? Potrzebujesz oliwy z oliwek, cytryny lub octu oraz musztardy, a ten z miodem doda słodyczy i koloru. W ten sposób idealnie odwzorujesz smak z restauracyjnych sałatek. Poznaj kulinarne sekrety idealnej konsystencji i smaku sosu winegret, a potem odtwórz go w swojej kuchni.
Sos dyniowy na zimę do słoików - pyszny i sprawdzony przepis
Sos dyniowy na zimę do słoików - pyszny i sprawdzony przepis
Sos dyniowy wykorzystasz jako dodatek do pieczonych mięs i pasztetów. Możesz go również wykorzystać jako bazę do sosu do makaronu, pizzy lub ziemniaków.
Sos czosnkowy: idealnie ostry i aromatyczny - sprawdzony przepis
Sos czosnkowy: idealnie ostry i aromatyczny - sprawdzony przepis
Sos czosnkowy jest świetny do pizzy, kebaba, pieczonej piersi z kurczaka i sałatek. Koniecznie dodaj do niego zioła - to one zapewniają idealny balans smaku.
Sos pomidorowy - salsa, bolognese i inne. Zobacz przepisy
Sos pomidorowy - salsa, bolognese i inne. Zobacz przepisy
Sos pomidorowy to dodatek, który pasuje do wszystkiego. Możesz go przygotować ze świeżych warzyw, pomidorów z puszki, gęstej passaty albo po prostu z koncentratu.
Sos beszamelowy: przepis
Sos beszamelowy: przepis
Z sosem beszamelowym już żadna potrawa nie będzie nudna. Wypróbuj nasz przepis na sos idealny do makaronu, mięsa i warzyw!
SOS KOPERKOWY: sos koperkowy do jajek i inne
SOS KOPERKOWY: sos koperkowy do jajek i inne
Sos koperkowy to doskonały dodatek do dań z grilla, który przygotujesz w mgnieniu oka – sprawdź nasze przepisy!
SOS PIECZARKOWY: sos pieczarkowy do makaronu i inne
SOS PIECZARKOWY: sos pieczarkowy do makaronu i inne
Sos pieczarkowy to doskonały dodatek do makaronu czy mięsa, który w delikatny sposób podkreśli ich smak – sprawdź nasze przepisy!
Sos grzybowy - przepis video
Sos grzybowy - przepis video
Aksamitny i pachnący: oto nasz przepis na sos grzybowy!
Sos grzybowy zrobisz na śmietanie z masłem. Duś przez 20 minut
Sos grzybowy zrobisz na śmietanie z masłem. Duś przez 20 minut
Sos grzybowy najprościej przygotować z dodatkiem śmietany i ulubionych ziół. Im drobniej pokroisz grzyby, tym będzie gęstszy i kremowy.
Cytrynowy sos do dań z grilla - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Cytrynowy sos do dań z grilla - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Zobacz, jak przygotować pyszny dip cytrynowy, który możesz podać do dań z grilla! Polecamy!
Serowy sos do dań z grilla - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Serowy sos do dań z grilla - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Delikatny sos serowy podkreśli smak przygotowanych przez Ciebie dań z grilla. Zobacz, jak go przyrządzić!
Sos paprykowy - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Sos paprykowy - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Idealny do mięsnych dań z grilla! Naucz się przygotowywać pyszny sos paprykowy razem z Kasią!

Redakcja poleca

REKLAMA