Składniki:
- płat ciasta francuskiego (42 dag)
- mała papryka czerwona
- mała papryka żółta
- średniej wielkości cukinia
- papryczka chili
- kawałek imbiru o długości 6 cm
- 15 dag piersi z kurczaka
- 10 dag twardej fety
- 4 ząbki czosnku
- szczypta rozmarynu
- jajko
- sezam
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Warzywa oczyść, pokrój w drobną kosteczkę. Mięso z kurczaka opłucz, osusz i także pokrój w kosteczkę. Chili, imbir oraz czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju, usmaż mięso, oprósz pieprzem, odłóż na talerz.
- Na patelnię wlej 4 łyżki oleju i usmaż warzywa razem z chili, czosnkiem i imbirem. Dodaj mięso, smaż jeszcze chwilę. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Masę ostudź. Dodaj do niej pokruszoną fetę.
- Ciasto rozmroź, pokrój na 18 kwadratów. Na środku kwadratu połóż farsz, rogi ciasta podnieś do góry i zlep. Sakiewki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż ładnie się zrumienią.