Pomysły na sylwestrowe i dietetyczne menu

Pomysły na sylwestrowe i dietetyczne menu
Noworoczne menu raczej nie kojarzy nam się ze zdrowymi, wyszukanymi potrawami. Jedzenie ma być przede wszystkim smaczne, łatwe w przyrządzeniu i umilać zabawę. Co warto zaserwować gościom w ten jedyny dzień w roku?
/ 20.12.2010 18:57
Pomysły na sylwestrowe i dietetyczne menu

Mozarella z pomidorami i ziołami prowansalskimi - porcja dla 4-5 osób

Składniki: ser mozarella 1 szt., pomidory 3 szt., oliwa z oliwek 2 łyżki, sól, zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia: Ser po odsączeniu pociąć na cieniutkie plasterki, podobnie po wcześniejszym umyciu i usunięciu gniazda postąpić z pomidorami. Ułożyć na talerzyku naprzemiennie, raz ser, raz 2 plasterki pomidora. Całość polać oliwą z oliwek (najlepiej extra virgin), posypać niewielką ilością soli i ziołami prowansalskimi.
Zalety: Ser mozarella jest świetnym źródłem białka (jednocześnie zawiera sporo tłuszczu, niemniej cieniutkie plasterki nie zaszkodzą naszej sylwetce). Pomidory obfitują w błonnik, potas i likopen. Oliwa dostarcza jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, dodatek ziół usprawnia procesy trawienia.

Polecamy: Jak jeść by zapobiec depresji

Szaszłyczki z piekarnika

Składniki: średni filet z indyka (100g), papryka czerwona, papryka zielona, cebula, pieczarki, oliwa z oliwek, przyprawy do smaku

Sposób przyrządzenia: Filet rozbić na cieńsze porcje, pokroić na drobne kwadraciki, nadziać na wykałaczki wraz z umytymi i pokrojonymi warzywami, zgrillować z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy z oliwek i przypraw (soli i pieprzu). Po uzyskaniu chrupkości mięsa i zarumienienia warzyw, wyjąć całość z piekarnika i przełożyć na talerz. Warto przechowywać pod przykryciem, w celu zachowania odpowiedniej temperatury.

Zalety: Szaszłyczki są niskokaloryczne, dodatek warzyw warunkuje lepsze odczuwanie sytości. Całość smakuje wybornie.

Polecamy: Czy warto leczyć cukrzycę pompą insulinową?

Zawijasy z szynki, twarożku i ananasa

Składniki: Szynka wiejska (8 plasterków), twaróg chudy (70g), jogurt naturalny typu light (150g), 4 krążki świeżego ananasa, pieprz, sól

Sposób przyrządzenia: Twarożek wymieszać z jogurtem, ujednolicić masę ugniatając ją widelcem, dodać sól i pieprz do smaku. Całość przełożyć na plasterki szynki, zawinąć w rulonik. Na zawiniętą szynkę nałożyć połówkę ananasa.

Zalety: Propozycja jest prosta do przygotowania, niskokaloryczna. Zestaw świetnie wzbogaca dietę w białko i wapń. W kawałkach ananasa występuje substancja o nazwie bromelaina i jest ona enzymem ułatwiającym trawienie białka.

Pamiętajmy o tym, aby próbować różnorodnych potraw, dbając jednocześnie o to, aby się nie przejadać. Pomocna może być metoda małego talerzyka. Nakładając na niego poszczególne dania, będziemy mieli wrażenie, że zjedliśmy o wiele więcej, niż w rzeczywistości.

Redakcja poleca

REKLAMA