Składniki:
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- duża cebula
- 20 dag pieczarek
- duża zielona papryka
- 10 dag wędzonego boczku
- 2 papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki curry
- olej
- pęczek dymki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Soczewicę opłucz, zalej wrzątkiem, lekko posól. Ugotuj, uważając, aby nie zaczęła się rozsypywać. Osącz na sicie.
- Boczek pokrój w dużą kostkę, przesmaż w garnku na oleju. Dodaj cebulę pokrojoną w półplasterki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i plasterki pieczarek. Dodaj posiekane chilli i czosnek.
- Wsyp soczewicę, curry, sporą ilość pieprzu i szczyptę soli. Mieszając, smaż całość ok. 5 min. Posyp posiekaną dymką.