Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
- łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- 10 dag masła
- skórka i sok z połowy cytryny
- 10 dag łososia wędzonego w plasterkach
- 1/2 świeżego ogórka
- 1/4 pęczka dymki
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na pitę-kebab dla dzieci!
- Przygotuj ciasto na pity: drożdże rozetrzyj w ciepłej wodzie z cukrem i olejem.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz drożdże.
- Wyrób ciasto. Odstaw pod przykryciem, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 6 lub 8 części.
- Uformuj placuszki grubości centymetra i odstaw (pod przykryciem) na kolejne 20 minut.
- Posmaruj wierzch wodą i piecz w temperaturze 200 st. C przez 20-25 minut.
- Pity lekko przestudź i przekrój na pół.
- Miękkie masło utrzyj z sokiem i otartą skórką z cytryny, przypraw solą i pieprzem.
- Posmaruj pity, obłóż ogórkiem pokrojonym w plasterki i łososiem.
- Posyp pokrojoną dymką.