Składniki:
- 200 g suchej soczewicy (zielonej lub brązowej)
- szklanka kaszy jaglanej,
- 100 ml koncentratu pomidorowego,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- bułka tarta,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pasztet z soczewicy doprawiony orientalnym curry i szczyptą czerwonej ostrej papryki jest niezwykle kremowy i aromatyczny. Możesz go podawać na ciepło i na zimno. Świetnie komponuje się z kiszonymi ogórkami i grzybkami w occie.
- Soczewicę ugotuj i przesyp do dużej miski.
- Na patelni podsmaż cebulę aż się zeszkli - tuż przed końcem smażenia dodaj do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smaż jeszcze kilka sekund. Dodaj do soczewicy razem z jajkiem, przyprawami, kaszą jaglaną i koncentratem pomidorowym.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zblenduj na gładko.
- Formę keksową posmaruj olejem, wysyp bułką tartą i przełóż masę.
- Pasztet z soczewicy piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Więcej przepisów na pasztety:
Przepis na pasztet z ciecierzycy
Przepis na pasztet z selera