Jak zrobić powidła śliwkowe? Krok po kroku!
Składniki:
- 3 kilogramy śliwek węgierek (mogą być też inne)
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
Przygotowanie:
- Śliwki dokładnie umyj i wydrąż pestki. Przecedź i dokładnie osusz.
- W dużym rondelku duś owoce na małym ogniu i połącz z cynamonem, cukrem i kardamonem.
- Gotuj pod przykryciem przez około 3 godziny. Pamiętaj, aby mieszać co jakiś czas, by nie doprowadzić do przypalenia.
- Gotowe są dopiero wtedy, gdy nabiorą gęstej konsystencji.
Co zrobić, aby były gęste?
Powidła śliwkowe będą najlepsze, jeżeli zachowasz się do tych 3 zasad:
- użyj śliwek węgierek oraz mieszanych odmian - to zapewni odpowiednią konsystencję.
- powidła duś przez 3 godziny - na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dzięki temu będziesz mogła zredukować ilość cukru do minimum. Wydobędziesz ze śliwek naturalną słodycz.
- dodaj sok z cytryny - pektyna wiąże owoce i naturalnie zagęszcza
Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić dietetyczny dżem z dyni! Doskonałe przepisy! Zobacz, jak zrobić buraki na zimę! 3 sprawdzone przepisy!