Jak zrobić powidła śliwkowe? Instrukcja krok po kroku!

Masz spory zapas śliwek? Przygotuj z nich doskonałe powidła śliwkowe, które użyjesz jako dodatek do kanapek, ciast lub innych deserów!
Sylwia Kazimierczuk / 2 miesiące temu

Jak zrobić powidła śliwkowe? Krok po kroku!

Składniki:

  • 3 kilogramy śliwek węgierek (mogą być też inne)
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie:

  1. Śliwki dokładnie umyj i wydrąż pestki. Przecedź i dokładnie osusz.
  2. W dużym rondelku duś owoce na małym ogniu i połącz z cynamonem, cukrem i kardamonem.
  3. Gotuj pod przykryciem przez około 3 godziny. Pamiętaj, aby mieszać co jakiś czas, by nie doprowadzić do przypalenia.
  4. Gotowe są dopiero wtedy, gdy nabiorą gęstej konsystencji.

Co zrobić, aby były gęste?

Powidła śliwkowe będą najlepsze, jeżeli zachowasz się do tych 3 zasad:

  • użyj śliwek węgierek oraz mieszanych odmian - to zapewni odpowiednią konsystencję.
  • powidła duś przez 3 dni - na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dzięki temu będziesz mogła zredukować ilość cukru do minimum. Wydobędziesz ze śliwek naturalną słodycz.
  • dodaj sok z cytryny -  pektyna wiąże owoce i naturalnie zagęszcza

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić dietetyczny dżem z dyni! Doskonałe przepisy! Zobacz, jak zrobić buraki na zimę! 3 sprawdzone przepisy!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)