Marchewka z groszkiem to jeden z najbardziej kultowych dodatków do obiadu. W sklepach można znaleźć nawet gotowe mieszanki mrożone, co świadczy o popularności tej przekąski. Aby marchewka z groszkiem miała idealny smak, należy dodać do niej oprócz soli również odrobinę cukru. Danie często jest wzbogacane tzw. białą zasmażką.
Marchewka z groszkiem z białą zasmażką
Oto składniki na marchewkę z groszkiem i białą zasmażką:
- 3 marchewki,
- puszka groszku,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka masła,
- cukier,
- sól.
Jak zrobić marchewkę z groszkiem i białą zasmażką? Marchewkę obierz, wyszoruj i posiekaj w kostkę. Wrzuć ją do garnka, a potem zalej wodą ale tylko w takiej ilości, by lekko zakryła marchewkę. Dodaj odrobinkę soli, przykryj i gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywo będzie miękkie. Potem zdejmij z ognia, groszek odsącz i dodaj do marchewki.
Na patelni roztop masło, wsyp mąkę. Mieszając, przesmaż. Taką zasmażką zalej marchewkę z groszkiem i jeszcze podgotuj, aby powstał aksamitny sos. Dopraw ponownie odrobiną soli i dodaj cukier.
Zobacz też przepis na surówkę z marchewki
Marchewka z groszkiem i kukurydzą
To ciekawy wariant tradycyjnej przekąski. Oto składniki na marchewkę z groszkiem i kukurydzą:
- puszka groszku,
- puszka kukurydzy,
- 500 g marchewki,
- 4 łyżki gęstej śmietany,
- sok z cytryny,
- pieprz,
- sól,
- łyżeczka cukru,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka masła.
Jak zrobić marchewkę z groszkiem i kukurydzą? Marchewkę obierz, wyszoruj i pokrój w kostkę. Włóż do garnka i zalej taką ilością wody, by tylko delikatnie zakrywała warzywo. Dodaj masło i cukier, przykryj, a potem gotuj do miękkości.
Na patelnię wlej śmietanę, dodaj mąkę i sól, przesmaż ciągle mieszając. Dodaj odrobinę wody z gotującej się marchewki. Wymieszaj, zapraw marchewkę. Dodaj też odsączoną kukurydzę i groszek. Wymieszaj, przypraw pieprzem, solą i odrobiną soku z cytryny.
Zobacz więcej przepisów na przekąski