Jajka faszerowane awokado z rzeżuchą
Składniki:
- 8-10 jajek
- Całe duże awokado
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 3 łyżki majonezu
- Garść rzeżuchy
- Pestki dyni
Przygotowanie
- Ugotuj jajka na twardo przez około 8-10 minut. Awokado przekrój, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
- Jeżeli nie chcesz, aby za szybko ściemniało, skrop je sokiem z cytryny lub limonki.
- Posiekaj pestki dyni lub słonecznika i wymieszaj z rzeżuchą. Możesz wyhodować ją sama tuż przed świętami wielkanocnymi.
- Wydrąż z połówek jajek żółtka i wymieszaj z żółtkami, majonezem, pieprzem i solą. Dodaj awokado i rzeżuchę.
- Nałóż farsz do jajek i udekoruj na koniec kroplą majonezu lub śmietany.
Z dodatkiem łososia
Składniki:
- 10 jajek
- Opakowanie łososia wędzonego na zimno lub ciepło
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- Całe awokado
- Garść orzechów laskowych lub włoskich
Przygotowanie
- Ugotuj jajka na twardo przez około 8-10 minut. Awokado przekrój, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
- Jeżeli nie chcesz, aby za szybko ściemniało, skrop je sokiem z cytryny lub limonki.
- Otwórz opakowanie łososia do dania i posiekaj drobno. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie skórką z wyciśniętej wcześniej cytryny.
- Połącz pokrojone awokado, jogurt i majonez. Nałóż farsz do wydrążonych jajek i posyp posiekanymi orzechami laskowymi lub włoskimi.
- Podawaj na liściu sałaty z kroplą majonezu lub jogurtu.
Ozdobione pistacjami
Składniki:
- 10 jajek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- Całe awokado
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Szczypta wędzonej papryki w proszku
- Garść pistacji prażonych lub naturalnych
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo przez około 10 minut i wystudź. Następnie przekrój na pół i wydrąż żółtka z środka.
- Połącz za pomocą miksera lub blendera dodając kolejno majonez, śmietanę, awokado, sól, pieprz, paprykę.
- Na koniec posiekaj pistacje i dodaj do masy. Możesz zmielić je również na gładko, jeżeli zależy ci na jedwabistej teksturze.
- Nałóż farsz i serwuj całość na półmisku z kiełkami rzodkiewek lub brokułu.
- Możesz skropić jajka faszerowane sosem sojowym lub srirrachą.
Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić najlepsze jajka faszerowane łososiem. Idealne! Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami? Sprawdź!