Jajka faszerowane Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Dodaj świętom zielonego akcentu! Przygotuj doskonałe jajka faszerowane awokado!

Jajka faszerowane na stałe goszczą na twoim świątecznym stole? Wypróbuj te warzywne z awokado, które pokochają goście! Sprawdzone przepisy na Polki.pl!
Sylwia Kazimierczuk / 12.04.2019 07:11
Jajka faszerowane Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Jajka faszerowane awokado z rzeżuchą

Składniki:

  • 8-10 jajek
  • Całe duże awokado
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 3 łyżki majonezu
  • Garść rzeżuchy
  • Pestki dyni

Przygotowanie

  1. Ugotuj jajka na twardo przez około 8-10 minut. Awokado przekrój, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Jeżeli nie chcesz, aby za szybko ściemniało, skrop je sokiem z cytryny lub limonki.
  3. Posiekaj pestki dyni lub słonecznika i wymieszaj z rzeżuchą. Możesz wyhodować ją sama tuż przed świętami wielkanocnymi.
  4. Wydrąż z połówek jajek żółtka i wymieszaj z żółtkami, majonezem, pieprzem i solą. Dodaj awokado i rzeżuchę.
  5. Nałóż farsz do jajek i udekoruj na koniec kroplą majonezu lub śmietany.

Z dodatkiem łososia

Składniki:

  • 10 jajek
  • Opakowanie łososia wędzonego na zimno lub ciepło
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • Całe awokado
  • Garść orzechów laskowych lub włoskich

Przygotowanie

  1. Ugotuj jajka na twardo przez około 8-10 minut. Awokado przekrój, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Jeżeli nie chcesz, aby za szybko ściemniało, skrop je sokiem z cytryny lub limonki.
  3. Otwórz opakowanie łososia do dania i posiekaj drobno. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie skórką z wyciśniętej wcześniej cytryny.
  4. Połącz pokrojone awokado, jogurt i majonez. Nałóż farsz do wydrążonych jajek i posyp posiekanymi orzechami laskowymi lub włoskimi.
  5. Podawaj na liściu sałaty z kroplą majonezu lub jogurtu.

Ozdobione pistacjami

Składniki:

  • 10 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • Całe awokado
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta wędzonej papryki w proszku
  • Garść pistacji prażonych lub naturalnych

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo przez około 10 minut i wystudź. Następnie przekrój na pół i wydrąż żółtka z środka.
  2. Połącz za pomocą miksera lub blendera dodając kolejno majonez, śmietanę, awokado, sól, pieprz, paprykę.
  3. Na koniec posiekaj pistacje i dodaj do masy. Możesz zmielić je również na gładko, jeżeli zależy ci na jedwabistej teksturze.
  4. Nałóż farsz i serwuj całość na półmisku z kiełkami rzodkiewek lub brokułu.
  5. Możesz skropić jajka faszerowane sosem sojowym lub srirrachą.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić najlepsze jajka faszerowane łososiem. Idealne! Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami? Sprawdź!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)