Galaretka z nóżek wieprzowych - przepis składniki i przygotowanie

Efektowna galaretka Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Zimne nóżki podaj z chrzanem, octem lub sokiem cytrynowym!
Weronika Kwaśniak / 09.09.2017 11:37
Efektowna galaretka Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 45 min

Składniki na 6 porcji galaretki z nóżek:

  • 4 nóżki wieprzowe
  • 30 dag wieprzowiny bez kości
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 2 jajka na twardo
  • 1–2 gałązki natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2–3 listki laurowe
  • 4–5 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • liście sałaty do dekoracji

Sposób wykonania galaretki:

  1. Nóżki wieprzowe wymocz przez pół godziny. Następnie dokładnie oczyść, opłucz i włóż do dużego garnka.
  2. Mięso wieprzowe umyj i dodaj do nóżek. Włoszczyznę obierz, opłucz, wrzuć do garnka z mięsem i nóżkami. Dodaj obraną cebulę.
  3. Następnie wlej do garnka tyle wody, żeby wszystkie składniki galarety były całkowicie zakryte.
  4. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez 4 godziny.
  5. Kiedy już mięso i nóżki będą dostatecznie miękkie, wyjmij je z wywaru i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  6. Wywar przecedź, dopraw do smaku czosnkiem roztartym z solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  7. Z nóżek dokładnie obierz mięso. Mięso wieprzowe pokrój w drobną kostkę.
  8. Przygotuj foremki. Na dnie każdej połóż plasterek jajka na twardo i ułóż dekoracyjnie listki natki pietruszki.
  9. Do foremek włóż wymieszane mięso z nóżek i wieprzowe. Zalej galaretą.
  10. Odstaw do lodówki do zastudzenia.
  11. Przed podaniem zbierz z powierzchni galaretek tłuszcz, wyłóż je na półmisek i podawaj na liściach sałaty.

Na zlecenie Edipresse - artykuł z "Pani domu"

Zobacz też przepisy na Tłusty Czwartek:

Redakcja poleca

REKLAMA