Przygotowanie: 45 min
Składniki na 6 porcji galaretki z nóżek:
- 4 nóżki wieprzowe
- 30 dag wieprzowiny bez kości
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 2 jajka na twardo
- 1–2 gałązki natki pietruszki
- sok z cytryny
- 2–3 ząbki czosnku
- 2–3 listki laurowe
- 4–5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- liście sałaty do dekoracji
Sposób wykonania galaretki:
- Nóżki wieprzowe wymocz przez pół godziny. Następnie dokładnie oczyść, opłucz i włóż do dużego garnka.
- Mięso wieprzowe umyj i dodaj do nóżek. Włoszczyznę obierz, opłucz, wrzuć do garnka z mięsem i nóżkami. Dodaj obraną cebulę.
- Następnie wlej do garnka tyle wody, żeby wszystkie składniki galarety były całkowicie zakryte.
- Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez 4 godziny.
- Kiedy już mięso i nóżki będą dostatecznie miękkie, wyjmij je z wywaru i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Wywar przecedź, dopraw do smaku czosnkiem roztartym z solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Z nóżek dokładnie obierz mięso. Mięso wieprzowe pokrój w drobną kostkę.
- Przygotuj foremki. Na dnie każdej połóż plasterek jajka na twardo i ułóż dekoracyjnie listki natki pietruszki.
- Do foremek włóż wymieszane mięso z nóżek i wieprzowe. Zalej galaretą.
- Odstaw do lodówki do zastudzenia.
- Przed podaniem zbierz z powierzchni galaretek tłuszcz, wyłóż je na półmisek i podawaj na liściach sałaty.
Na zlecenie Edipresse - artykuł z "Pani domu"