Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 5 dag masła
- 25 dag mąki
- 8 dag cukru
- 50 ml mleka
- średnie jajko
- 20 g drożdży
- szczypta soli
*jedno żółtko do posmarowania bułek
Masa serowa:
- 40 dag sera białego
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na drożdżówki z serem!
- Przygotuj zaczyn: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki oraz tyle letniego mleka, aby zaczyn miał gęstość śmietany.
- Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp resztę mąki, cukier i sól, dodaj: roztrzepane jajko (żółtko zostaw do posmarowania bułeczek), zaczyn i resztę mleka.
- Wymieszaj mikserem.
- Pod koniec mieszania wlej rozpuszczone i przestudzone masło.
- Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagnieć.
- Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Biały ser zmiel i utrzyj z cukrem pudrem.
- Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm i wycinaj z niego metalową obręczą krążki o średnicy około 7 cm.
- Na środku każdego krążka zrób dołek i włóż tam porcję masy serowej.
- Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy wyrosną, posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż staną się rumiane, około 15 minut w temperaturze 170 stopni C.
- Po przestudzeniu wyjmij z piekarnika.