Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta drożdżowego
- 10 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- 30 czarnych oliwek
- 15 dag szynki pokrojonej w słupki
- 10 dag lekko pokruszonej twardej fety
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 6 łyżek sosu pesto
Przygotowanie:
- Ciasto drożdżowe rozłóż na blacie, przetnij na pół. Jedną połówkę pokrój w trójkąciki, posmaruj połową sosu pesto, posyp 1/3 suszonych pomidorów, czarnych oliwek, całym serem feta oraz płatkami migdałowymi.
- Pozostałe ciasto raz jeszcze przekrój na pół, posmaruj pozostałym sosem pesto, posyp resztą pomidorów, oliwek oraz obłóż szynką. Zwiń w roladę. Pokrój na plasterki grubości 2 cm. Przygotowane kąski ułóż na blasze i piecz 20 minut w temp. 190 stopni.