Liczba porcji: 10
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Farsz:
- duże udko z kurczaka
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 10 małych pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki rozmarynu lub tymianku
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Ciasto:
- duży ziemniak
- 2,5 dag drożdży
- 200 ml letniej wody
- 40 dag mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na bułeczki z pieczarkami i mięsem!
- Udko ugotuj w wodzie z listkiem laurowym i zielem.
- Oddziel mięso od kości i drobno pokrój.
- Posiekane pieczarki usmaż na oleju, dodaj mięso, rozmaryn, natkę.
- Farsz dopraw solą i pieprzem, ostudź.
- Ziemniaka ugotuj, dobrze odparuj.
- Gorącego ziemniaka rozgnieć widelcem, lekko przestudź, wymieszaj z drożdżami, wodą, solą, cukrem.
- Dodaj mąkę, wyrób ciasto, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Ciasto podziel na 10 części.
- Uformuj placuszki i nadziej je farszem i sklej brzegi, tworząc paluchy.
- Ułóż na blaszce, przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
- Posmaruj jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody.
- Piecz ok. 30 min w 200°C.