Sałatka ze szpinakiem
Składniki:
- makaronu pierożek– 250g
- młodych liści szpinaku– 200g
- sera żółtego twardego– 100g
- jajka ugotowane na twardo– 3szt
- łuskanych orzechów włoskich– 50g
- łyżki majonezu– 3 łyżki
- jogurtu naturalnego– 100 ml
- czosnek– 3 ząbki
- pomidorków koktajlowych– 7-8szt
- pieprz grubo mielony do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i hartujemy.
- Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i wykładamy wszystko na patelnię.
- Całość lekko podgrzewamy, ale uważamy by nie doprowadzić do wrzenia. Szpinak dokładnie myjemy i dokładamy do sosu. Do potrawy dodajemy makaron, mieszamy całość i układamy na talerz.
- Potrawę dekorujemy startym, żółtym serem. Układamy cząstki ugotowanego jajka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i orzechy włoskie. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz również: Lazania szpinakowa - szybki przepis
Sałatka ze szparagami
Składniki:
- makaron Świderki – 250g
- Szparagi – 15 szt.
- Szynka parmeńska – 4 plastry
- Ser do posypania
- Oliwa z oliwek– 1 łyżka
- Ocet balsamiczny– pół łyżki
- Sok z cytryny– pół łyżeczki
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności gotujemy al. dente makaron świderki.
- Szparagi należy delikatnie podgotować na parze, a szynkę pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni.
- Makaron łączymy razem ze szparagami oraz szynką.
- Na zakończenie musimy wymieszać ocet balsamiczny, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy przygotowanym sosem.
- Na gotowe danie sypiemy starty ser i gotowe.
Przeczytaj też: Makaronowa zapiekanka - przepis
Makaron z musem truskawkowym
Składniki:
- makaron świderki – 275 g
- truskawki świeże lub mrożone – 1 kg
- śmietanka słodka 36% – ½ litra
- cukier do smaku
- świeża mięta
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zahartować w zimnej.
- Truskawki zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.
- Makaron polać musem truskawkowym, na mus wyłożyć bitą śmietanę i udekorować listkami świeżej mięty. Potrawę można podawać na zimno i na ciepło.
Zobacz także: 6 przepisów na szybki obiad
Przepisy przygotował Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka
Źródło: Materiały prasowe Międzybrodzkie Makarony