Co można przygotować na lunch do pracy?

Czas przeznaczony na nasz lunch zazwyczaj jest ograniczony, warto z tego względu zadbać o coś pożywnego już w domu. Mamy dla Was kilka ciekawych propozycji na pożywny lunch w pracy.
/ 20.05.2013 12:09

Sałatka ze szpinakiem

Składniki:

  • makaronu pierożek– 250g
  • młodych liści szpinaku– 200g
  • sera żółtego twardego– 100g
  • jajka ugotowane na twardo– 3szt
  • łuskanych orzechów włoskich– 50g
  • łyżki majonezu– 3 łyżki
  • jogurtu naturalnego– 100 ml
  • czosnek– 3 ząbki
  • pomidorków koktajlowych– 7-8szt
  • pieprz grubo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i hartujemy.
  2. Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i wykładamy wszystko na patelnię.
  3. Całość lekko podgrzewamy, ale uważamy by nie doprowadzić do wrzenia. Szpinak dokładnie myjemy i dokładamy do sosu. Do potrawy dodajemy makaron, mieszamy całość i układamy na talerz.
  4. Potrawę dekorujemy startym, żółtym serem. Układamy cząstki ugotowanego jajka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i orzechy włoskie.  Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Zobacz również: Lazania szpinakowa - szybki przepis

Sałatka ze szparagami

Składniki:

  • makaron Świderki – 250g
  • Szparagi – 15 szt.
  • Szynka parmeńska – 4 plastry
  • Ser do posypania
  • Oliwa z oliwek– 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny– pół łyżki
  • Sok z cytryny– pół łyżeczki
  • Sól 
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności gotujemy al. dente makaron świderki.
  2. Szparagi należy delikatnie podgotować na parze, a szynkę pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni.
  3. Makaron łączymy razem ze szparagami oraz szynką.
  4. Na zakończenie musimy wymieszać ocet balsamiczny, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy przygotowanym sosem.
  5. Na gotowe danie sypiemy starty ser i gotowe.

Przeczytaj też: Makaronowa zapiekanka - przepis


Makaron z musem truskawkowym

Składniki:

  • makaron świderki – 275 g
  • truskawki świeże lub mrożone – 1 kg
  • śmietanka słodka  36% – ½ litra
  • cukier do smaku
  • świeża mięta

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zahartować w zimnej.
  2. Truskawki zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.
  3. Makaron polać musem truskawkowym, na mus wyłożyć bitą śmietanę i udekorować listkami świeżej mięty. Potrawę można podawać na zimno i na ciepło.

Zobacz także: 6 przepisów na szybki obiad

Przepisy przygotował Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka

Źródło: Materiały prasowe Międzybrodzkie Makarony

Redakcja poleca

REKLAMA