Pieczone faszerowane kwiaty cukinii - przepis

Kwiaty cukinii wprawdzie najłatwiej dostać we... własnym ogródku, jednak ten ładny "dodatek" coraz częściej spotykamy w warzywniaku lub na bazarze. Co zrobić z kwiatów cukinii? Polecamy przepis Basi Ritz - pierwszego polskiego MasterChefa: pieczone faszerowane kwiaty cukinii.
/ 24.04.2013 13:04

Kwiaty cukinii

Pieczone faszerowane kwiaty cukinii według Basi Ritz

Składniki:

  • 12 kwiatów cukinii
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 małe (lub jedna normalnej wielkości) cukinia
  • 2 szalotki
  • ok. 8 łodyżek zielonej pietruszki
  • 3 łodyżki bazylii
  • 2 jajka średniej wielkości
  • 200 g serka Ricotta
  • 50 g świeżo startego sera Parmezan
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • odrobina cukru

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C (funkcja grzania góra-dół - w tym wypadku termoobieg nie jest wskazany!). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Jeżeli konieczne, kwiaty cukinii ostrożnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko i delikatnie rozchylić, uważając, żeby nie porwać kwiatów i usunąć słupki kwiatowe (najłatwiej je ukręcić).
  3. Cukinie umyć, odciąć końcówkę i przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szalotki obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Szalotki zeszklić na patelni z 2 łyżkami oliwy. Dodać przetartą cukinię i smażyć na wolnym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić szczyptą cukru, solą i pieprzem. Przełożyć do miski, schłodzić.
  5. Pietruszkę i bazylię posiekać. Jajka i serek Ricotta dodać do schłodzonych, podsmażonych cukinii i dokładnie wymieszać. Dodać zioła, ser Parmezan, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
  6. Farsz przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego z obciętym rogiem i ostrożnie wypełnić nim kwiaty cukinii. Aby masa nie wypływała w trakcie pieczenia, zakręcić końcówkę kwiatu.
  7. Nafaszerowane kwiaty ułożyć na blasze, pokropić lub posmarować oliwą (najlepiej przy pomocy pędzelka), następnie piec ok. 20 minut, dopóki kwiaty lekko zbrązowieją.
  8. Serwować jako zakąskę lub dodatek do dania głównego. Wspaniale smakują z lekkim sosem pomidorowym, ale również „solo” to po prostu wyborna uczta!

Więcej przepisów Basi Ritz na stronie www.kulinarnamekka.blogspot.com

Źródło: PR Kwadrat Sp. z o.o./bj

Zobacz także: Jadalne kwiaty - potrawa i dekoracja w jednym

Redakcja poleca

REKLAMA