Fot. Fotolia
Szybki obiad – 6 pomysłów
1. Grillowana wołowina z sosem bazylikowym i białą fasolą
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pęczek świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 45 dag polędwicy wołowej, pokrojonej na 4 porcje
- 2 puszki białej fasoli, opłukanej i osuszonej
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- pęczek rukoli
- 1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebuli
Sposób przyrządzenia:
- Zmiel bazylię z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, 1 ząbkiem czosnku, szczyptą soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
- Rozgrzej grill z łyżką oleju.
- Natrzyj mięso ząbkiem czosnku. Smaż mięso z obu stron przez około 5-6 minut, następnie posól i popieprz.
- Wymieszaj w misce białą fasolę, pomidory, czerwoną cebulę i rukolę.
- Polej mięso sosem bazyliowym.
Wartość odżywcza porcji:
478 kalorii, 35g białka, 32g węglowodanów, 28g tłuszczu (7,5 g nasyconych), 11g błonnika
Zobacz także: Pomysł na późny obiad
2. Szybki obiad: Warzywne curry
Czas przygotowania: 5 minut,
Czas gotowania: 15 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża czerwona cebula, pokrojona w cienkie paski
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1 łyżeczka kminku
- 1/ 4 łyżeczki garam masali
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
- 3 szklanki kalafiora w różyczkach
- 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
- 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 średnie słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę,
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 4 i ½ filiżanki ugotowanego kuskus lub brązowego ryżu
Sposób przyrządzenia:
- Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu na średnim ogniu.
- Dodaj cebulę i smaż aż do miękkości.
- Dodaj curry, kminek, garam masala i pieprz cayenne. Dobrze wymieszaj i smaż przez ok. 1 minutę.
- Dodaj kalafior, pomidory, ziemniaki, bulion, sól i pieprz.
- Duś pod przykryciem przez ok. 10 min, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodaj groszek i poduś jeszcze 1 minutę.
- Dodaj ryż lub kuskus i wymieszaj.
Wartość odżywcza porcji:
284 kcal, 9g białka, 55g węglowodanów, 3g tłuszczu (0g nasycone), 7g błonnika
3. Smażone tofu z sezamem
Czas przygotowania: 14 minut
Czas gotowania: 6 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 35 dag twardego tofu, wysuszonego i pokrojonego w kostkę
- ¼ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka stołowa nasion sezamu
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka oleju
- 450 g azjatyckiej mieszanki mrożonych warzywa
- 1/3 szklanki słodkiego sosu chilli
- 2 szalotki pokrojone w cienkie plasterki (około 1/4 szklanki)
- 1 szklanka brązowego ryżu
Sposób przyrządzenia:
- Obtocz tofu w mące kukurydzianej.
- W misce wymieszaj 1 łyżkę orzechów włoskich, sezam, imbir i pieprz.
- Dodaj tofu i wszystko delikatnie wymieszaj.
- Rozgrzej olej na dużej patelni.
- Dodaj mieszankę z tofu na patelnię. Krótko smaż, delikatnie mieszając, aż ziarna sezamu oraz tofu nabiorą złotej barwy.
- Usuń tofu z patelni. Dodaj warzywa i smaż je mieszaj przez 2 do 3 minut.
- Dodaj sos i mieszaj delikatnie. Kiedy sos będzie już ciepły, dodaj tofu. Posyp danie resztą orzechów i cebulką. Podawaj na ryżu.
Wartość odżywcza porcji:
386 kalorii, 19g białka, 45g węglowodanów, 14g tłuszczu (2g nasycone), 6g błonnika
Polecamy: Dieta dla nastolatków – jadłospis
4. Penne rosa verde
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 220 g makaronu penne
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula pokrojona w cienkie plasterki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 4 do 6 średnich pomidorów, pokrojonych w drobną kostkę
- ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalne)
- 3 szklanki rukoli i/lub szpinaku
- ¼ szklanki prażonych orzechów włoskich
- 30 g rozdrobnionej gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
Sposób przyrządzenia:
- Ugotuj makaron al dente. Odsącz, skropl oliwą i przykryj pokrywką i odstaw.
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu.
- Podsmaż czosnek i zeszklij cebulę.
- W małych garnku upraż orzechy.
- Dodaj pomidory, pieprz, paprykę i duś mieszając przez ok. 2 minuty.
- Dodaj rukolę i szpinak. Gotuj ok. minutę.
- Dodaj makaron i wymieszaj.
- Posyp makaron orzechami i serem.
Wartość odżywcza porcji:
362 kalorii, 12g białka, 55g węglowodanów, 12g tłuszczu (2g nasycone), 5g błonnika
5. Makaron Mediterranean z kurczakiem
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 słoik marynowanych karczochów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 35 dag piersi kurczaka pokrojonej w paski
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- ¼ filiżanki bulionu z kurczaka
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 papryka pokrojona w paski
- ¼ szklanki zielonych oliwek
- 4 szklanki makaronu penne
- ¼ szklanki rozdrobnionego sera feta (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
- Ugotuj makaron al dente.
- Odcedź i posiekaj karczochy. Nie wylewaj marynaty.
- Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj karczochy, paprykę i czosnek. Mieszaj, aż karczochy nabiorą brązowej barwy. Dodaj marynatę z karczochów, bulion, wino i oregano.
- Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 10 minut. 5. Dodaj oliwki i makaron. Posyp danie serem feta.
Wartość odżywcza porcji:
347 kalorii, 26g białka, 38g węglowodanów, 9g tłuszczu (1g nasycone), 3g błonnika
6. Łosoś z pieczonymi słodkimi ziemniakami i brokułami
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- ¼ łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kminku
- ½ łyżeczka chili
- 2 średnie słodkie ziemniaki pokrojone w talarki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 filety z łososia bez skóry
- 2 łyżki świeżej kolendry (ewentualnie suszonej)
- 4 szklanki różyczek brokuły
Sposób przyrządzenia:
- Zagotuj wodę w garnku.
- Gotuj brokuły przez ok. 10 minut.
- Rozgrzej grill (patelnię). W małej misce wymieszaj łyżkę oliwy, sól, kminek i chili w proszku.
- Pokrój słodkie ziemniaki w grube plastry.
- Smaż je około 8-10 minut.
- Umyj i wysusz łososia, następnie natrzyj go mieszanką przypraw.
- Rozgrzej oliwę na patelni. Smaż rybę pod przykryciem przez ok. 4 minuty po każdej stronie.
- Przed podaniem posyp kolendrą słodkie ziemniaki i łososia.
Wartość odżywcza porcji:
363 kalorii, 29g białka, 17g węglowodanów, 19g tłuszczu (4g nasyconych), 2g błonnik
Zobacz też: Fast food, junk food – czy wiesz, co jesz?