Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag mąki wieloziarnistej
- 2 dag drożdży
- łyżeczka miodu
- łyżeczka soli
- 150 ml letniej wody
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki musztardy, najlepiej meksykańskiej
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Zobacz przepis na chleb pomidorowy!
- Drożdże rozpuść w letniej wodzie.
- Do miski miksera wlej rozpuszczone drożdże, miód, olej.
- Wsyp mąkę i sól, dodaj koncentrat pomidorowy i musztardę.
- Wszystkie składniki wymieszaj mikserem.
- Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej i odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy chleb podwoi objętość, posmaruj go roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperaturze 180 stopni C.
- Piecz około 40 minut.