Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 8 dag mąki kukurydzianej
- 250 ml wody
- 7 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- płaska łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju
- jajko
Przygotowanie:
Zobacz przepis na chleb kukurydziany!
- Drożdże rozpuść w letniej wodzie i wlej do miski miksera.
- Dodaj 20 dag mąki pszennej wymieszanej z kukurydzianą i sól.
- Wymieszaj mikserem na gładką masę.
- Dodaj olej, resztę mąki i jeszcze raz wymieszaj.
- Ciasto przełóż do foremki, przykryj wilgotną ściereczka i odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość, natnij z góry mokrym nożem, posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Wstaw do zimnego piekarnika.
- Następnie nastaw temperaturę na 180 stopni C i piecz chlebek około 40 minut od momentu nagrzania się piekarnika.
- Gdy chlebek się zrumieni, sprawdź, czy jest upieczony, wkładając w niego patyczek.
- Jeżeli będzie suchy po wyjęciu, chleb jest gotowy.
A do chleba... zobacz przepisy na pyszne pasty:
Pasta z grochu - przepis
Pasty z serkiem wiejskim - przepis
Pasta z siemieniem lnianym - przepis
Jak zrobić jajeczną pastę do kanapek?
Brokułowa pasta do kanapek - przepis
Pasta parówkowa na kanapki - przepis