Chleb kukurydziany - przepis składniki i przygotowanie

Pomysł na smaczne pieczywo!
Weronika Kwaśniak / 10.05.2016 06:29
DRUKUJ PRZEPIS
Chleb kukurydziany - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 8 dag mąki kukurydzianej
  • 250 ml wody
  • 7 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • jajko
Przygotowanie:

Zobacz przepis na chleb kukurydziany!

  1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie i wlej do miski miksera.
  2. Dodaj 20 dag mąki pszennej wymieszanej z kukurydzianą i sól.
  3. Wymieszaj mikserem na gładką masę.
  4. Dodaj olej, resztę mąki i jeszcze raz wymieszaj.
  5. Ciasto przełóż do foremki, przykryj wilgotną ściereczka i odstaw do wyrośnięcia.
  6. Gdy ciasto podwoi objętość, natnij z góry mokrym nożem, posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  7. Wstaw do zimnego piekarnika.
  8. Następnie nastaw temperaturę na 180 stopni C i piecz chlebek około 40 minut od momentu nagrzania się piekarnika.
  9. Gdy chlebek się zrumieni, sprawdź, czy jest upieczony, wkładając w niego patyczek.
  10. Jeżeli będzie suchy po wyjęciu, chleb jest gotowy.

A do chleba... zobacz przepisy na pyszne pasty:

Pasta z grochu - przepis
Pasty z serkiem wiejskim - przepis
Pasta z siemieniem lnianym - przepis
Jak zrobić jajeczną pastę do kanapek?
Brokułowa pasta do kanapek - przepis
Pasta parówkowa na kanapki - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA