Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg mąki pełnoziarnistej (najlepiej tej przeznaczonej do wypieku chleba)
- 600 ml ciepłego mleka
- łyżka cukru
- łyżka soli
- oliwa z oliwek
- pół kostki świeżych drożdży
Przygotowanie:
Zobacz przepis na domowy chleb pełnoziarnisty!
- Drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mąki oraz odrobiną mleka, by powstała pasta.
- Odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn wyrósł.
- Gdy wyrośnie, wymieszaj go z resztą mąki, mlekiem i solą.
- Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i zwarte.
- Keksówkę wysmaruj oliwą i włóż do niej ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
- Piecz 10 minut i zmniejsz temperaturę do 175 stopni. Piecz kolejne 25 minut.
- Wyjmij chleb i odstaw do wystygnięcia.