Na zaczyn:
- 5 dag zakwasu
- 20 dag mąki pszennej
- 100 ml letniej wody
Na ciasto:
- 60 dag mąki pszennej
- 300 ml wody
- 1 łyżka soli
Sposób wykonania:
1. Na zaczyn zakwas wymieszaj z mąką i wodą. Wyrób ciasto, uformuj z niego kulę, przykryj, odstaw na 12 godzin.
2. Na ciasto następnego dnia wymieszaj mąkę z wodą. Całość przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
3. Dodaj zaczyn i sól, wymieszaj, wyrabiaj minutę. Odstaw na 2–3 minuty i wyrabiaj ok. 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
4. Ciasto przełóż do miski wysmarowanej tłuszczem. Przykryj i odstaw na godzinę.
5. Przenieś na oprószony mąką blat. Porozciągaj w prostokąt, znów uformuj w kulę, włóż do miski i odstaw na godzinę, by podwoiło swoją objętość. Ponownie wyrób, uformuj i odstaw na godzinę.
6. Ciasto podziel na dwie części. Z każdej uformuj okrągły bochenek. Ułóż je w koszyku do wyrastania. Przykryj ściereczką i folią. Pozostaw do wyrośnięcia na 3–4 godziny.
7. Bochenki ułóż na blasze. Każdy kilkakrotnie ponacinaj ostrym nożem.
8. Piekarnik nagrzej do temperatury 240 st. C. Wstaw do niego nieduże naczynie z wodą. Chleb piecz ok. 20 min. Potem temp. obniż
do 180 st. C i piecz dalsze 20 minut. Wyjmij i ostudź na kratce.
Domowe wypiekanie chleba - forum >>