Chleb słonecznikowy pieczony na liściach chrzanu

By chleb ładnie się zarumienił i wyrósł, w czasie pieczenia dobrze jest go kilka razy spryskać zimną wodą
/ 17.11.2009 15:13
Składniki na 2 bochenki:
Na zaczyn:

- 3–4 łyżki zakwasu
- 10 dag mąki pszennej
- 50 ml letniej wody 

Na ciasto:
- 50 dag białej mąki pszennej
- 10 dag mąki żytniej
- 10 dag mąki pszennej razowej
- 450 ml letniej wody
- 1 łyżka soli
- 10 dag nasion słonecznika
- oliwa
- kilka liści chrzanu

Sposób wykonania:
1. Na zaczyn wymieszaj w misce zakwas z mąką i letnią wodą. Naczynie przykryj ściereczką, odstaw na pół doby w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.

2. Następnego dnia zarób ciasto z mąki i wody. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką, odstaw na ok. 15 min.

3. Dodaj zaczyn i sól i wyrabiaj, aż ciasto będzie ścisłe i elastyczne. Wrób w nie podprażone nasiona słonecznika.

4. Ciasto włóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią. Pozostaw na 3–4 godziny, by trochę wyrosło. Po mniej więcej 2 godz. ciasto wyjmij, ponownie zagnieć i uformuj z niego kulę.

5. Ciasto podziel na dwie równe części. Na oprószonym mąką blacie uformuj z nich dwa okrągłe bochenki. Posyp je mąką, przykryj folią i odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia.

6. Dwie formy wyłóż liśćmi chrzanu. Ułóż na nich bochenki. Piecz ok. 45 min w piekarniku o temp. 220 st. C.

Wypiekanie chleba - forum >>
Tagi: chleb