Na zaczyn:
- 3–4 łyżki zakwasu
- 10 dag mąki pszennej
- 50 ml letniej wody
Na ciasto:
- 50 dag białej mąki pszennej
- 10 dag mąki żytniej
- 10 dag mąki pszennej razowej
- 450 ml letniej wody
- 1 łyżka soli
- 10 dag nasion słonecznika
- oliwa
- kilka liści chrzanu
Sposób wykonania:
1. Na zaczyn wymieszaj w misce zakwas z mąką i letnią wodą. Naczynie przykryj ściereczką, odstaw na pół doby w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.
2. Następnego dnia zarób ciasto z mąki i wody. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką, odstaw na ok. 15 min.
3. Dodaj zaczyn i sól i wyrabiaj, aż ciasto będzie ścisłe i elastyczne. Wrób w nie podprażone nasiona słonecznika.
4. Ciasto włóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią. Pozostaw na 3–4 godziny, by trochę wyrosło. Po mniej więcej 2 godz. ciasto wyjmij, ponownie zagnieć i uformuj z niego kulę.
5. Ciasto podziel na dwie równe części. Na oprószonym mąką blacie uformuj z nich dwa okrągłe bochenki. Posyp je mąką, przykryj folią i odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia.
6. Dwie formy wyłóż liśćmi chrzanu. Ułóż na nich bochenki. Piecz ok. 45 min w piekarniku o temp. 220 st. C.
Wypiekanie chleba - forum >>