Przepisy Magdy Gessler - bruschetta z kurkami
Włoski przepis z polskim twistem

- Magda Gessler
Opublikowano: 14.06.2013, 06:50
Reklama
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- ciabata 1
- pomidory malinowe 4 duże
- rukola 200 g
- tymianek świeży 8 gałązek
- oscypek 100 g
- czosnek 2 duże ząbki
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Reklama
Przygotowanie:
- Pomidory umyć i pokroić w krostkę. Rukolę umyć i osuszyć. Czosnek obrać i przekroić na pół. Oscypek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kurki oczyścić i pokroić. Oberwać listki z tymianku.
- Rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić do niej gałązki tymianku i połowę listków, oczyszczone kurki i smażyć mieszając 5 minut. Posolić i popieprzyć do smaku. Przed podaniem wyjąć gałązki.
- Pokroić ciabatę na kromki i zgrilować je z obu stron lub podpiec w tosterze. Jeszcze ciepłe pocierać przekrojonym czosnkiem z obu stron. Wymieszać pomidory z rukolą, resztą oliwy i tymianku. Doprawić solą i pieprzem.
- Na grzankach ułożyć sałatkę i grzyby. Oprószyć oscypkiem.
Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

Reklama
Reklama
Reklama