Wywar z owoców - przepis
Wywar z owoców może być bardzo dobrą podstawą do owocowych chłodników. Dowiedz się, jak go przygotować!

- KW
Opublikowano: 23.05.2013, 15:10
Reklama
Wywar z owoców jest fantastyczną bazą dla zup na upalne dni - chłodników. W zależności od tego, z jakich owoców mamy zamiar przygotować zupę, będziemy je inaczej łączyć czy dłużej przygotowywać. Oto dwie proste zasady gotowania owocowego wywaru:
Reklama
- suszone owoce przeznaczone na wywar wkładamy dzień wcześniej do wody (wcześniej starannie płukając); gotujemy na tej samej wodzie, w której owoce były moczone;
- świeże owoce powinny być odpowiednio zmieszane (wtedy wywar będzie najsmaczniejszy); zasada polega na tym, że mało aromatyczne owoce łączymy z tymi bardziej aromatycznymi np. gruszki, porzeczki, rabarbar dodajemy do malin, truskawek czy kwaskowatych jabłek.
Reklama
Reklama
Reklama