Reklama

Sos grzybowy to jedno z tych dań, które idealnie oddają smak jesieni. Aromatyczne grzyby, kremowa konsystencja i delikatne przyprawy tworzą doskonałą kompozycję, która sprawia, że makaron staje się prawdziwą ucztą.

Reklama

Niezależnie od tego, czy korzystasz z grzybów świeżych, suszonych, czy takich jak opieńki, każdy wariant nadaje potrawie nieco inny charakter. Sos grzybowy jest uniwersalny – możesz go podawać zarówno z tagliatelle, spaghetti, jak i innymi rodzajami makaronu, a także oczywiście z ryżem, kaszą czy ziemniakami.

Spis treści:

  1. Sos do makaronu z grzybów leśnych
  2. Pyszny sos grzybowy do makaronu z opieniek
  3. Sos do makaronu z suszonych grzybów

Przepis na sos do makaronu z grzybów leśnych

Grzyby leśne, takie jak borowiki, podgrzybki czy maślaki, nadają każdemu daniu niepowtarzalny, intensywny smak. Sos z grzybów leśnych to doskonały dodatek do makaronu, ale także wielu innych dodatków. Możesz przygotować więcej i zapasteryzować. Aromatyczny, kremowy sos z grzybów leśnych to idealna propozycja na sycący, jesienny obiad.

Składniki:

  • 300 g świeżych grzybów leśnych,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na kawałki. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
  3. Dorzuć grzyby i smaż, aż zaczną się rumienić i puszczą wodę (ok. 10 minut).
  4. Wlej bulion, zagotuj, a następnie dodaj śmietanę. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  5. Dopraw solą, pieprzem i, jeśli chcesz, posyp posiekaną natką pietruszki.
  6. Podawaj z ulubionym makaronem.
sos grzybowy do makaronu
fot. Sos grzybowy do makaronu z grzybów leśnych/Adobe Stock, FomaA

Przepis na sos do makaronu z opieniek

Opieńki to grzyby o delikatnym smaku, które świetnie komponują się z makaronem i śmietankowymi sosami. Sos z opieniek to tradycyjna, polska propozycja, którą warto wypróbować jesienią, kiedy te grzyby są dostępne w lasach i na bazarkach. Jest to prosty i szybki sposób na aromatyczny, domowy obiad.

Składniki:

  • 300 g opieniek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • sól ipieprz,
  • 100 ml bulionu warzywnego lub grzybowego.

Sposób przygotowania:

  1. Opieńki oczyść miękką szczoteczką, a następnie gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie. Odcedź.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
  3. Dodaj opieńki i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż na średnim ogniu, aż grzyby się zrumienią.
  4. Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aby smaki się połączyły.
  5. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Serwuj z makaronem, najlepiej tagliatelle lub pappardelle.
sos do makaronu z opieniek
fot. Przepis na sos grzybowy do makaronu z opieniek/Adobe Stock, juliamikhaylova

Sos do makaronu z suszonych grzybów

Suszone grzyby to idealny dodatek do jesiennych dań, gdyż zachowują pełnię aromatu, nawet poza sezonem. Sos z suszonych grzybów to wyrazisty, intensywny w smaku dodatek do makaronu, który można przygotować w dowolnym momencie roku. Suszone borowiki czy podgrzybki nadadzą sosowi głębi i charakterystycznego, leśnego aromatu. Idealnie sprawdza się także na święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 100 ml wody z moczenia grzybów,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz,
  • tymianek (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby zalej gorącą wodą i mocz przez około 20-30 minut. Następnie odcedź je (zachowaj wodę) i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie złota. Następnie dodaj posiekany czosnek i grzyby, smaż przez kilka minut.
  3. Dodaj wodę z moczenia grzybów i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn nieco się zredukuje.
  4. Wlej śmietanę, dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem i gotuj, aż sos zgęstnieje.
  5. Podawaj z makaronem, np. spaghetti, tagliatelle czy penne, i posyp odrobiną startego parmezanu.
sos do makaronu z suszonych grzybów
fot. Sos grzybowy do makaronu z suszonych grzybów/Adobe Stock, DAVID
Reklama

Zobacz też inne pomysły na dania z grzybów:

Reklama
Reklama
Reklama