Reklama

Lekkostrawna kolacja na ciepło to idealne rozwiązanie na jesienno-zimowe wieczory. Przygotowałyśmy 5 szybkich i prostych przepisów z łatwo dostępnych składników.

Reklama

Spis treści:

  1. Babeczki z brokułem
  2. Kasza pęczak z warzywami
  3. Pieczone warzywa z sosem
  4. Sałatka z kaszą kus kus
  5. Dorsz pieczony z warzywami

Przepis na babeczki z brokułem

Babeczki z brokułem przygotujesz w kilkanaście minut - z naszego przepisu wychodzi 12 porcji.

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 2 jajka,
  • 3 ziemniaki,
  • 1/2 cebuli,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Brokuła podziel na różyczki i wrzuć na osolony wrzątek na 3 minuty.
  3. W misce utłucz ziemniaki i dodaj posiekaną cebulę.
  4. Do drugiej miski dodaj jajka, mąkę, śmietanę i przyprawy. Przelej masę do warzyw, dodaj brokuła i napełnij papilotki.
  5. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach C.
  6. Babeczki z brokułów świetnie sprawdzą się również jako śniadanie albo przekąska do pracy.

Przepis na kaszę pęczak z warzywami

Kasza pęczak na długo daje uczucie sytości. Jej smak podkreślą suszone pomidory i odrobina sera feta.

Składniki:

  • 100 g kaszy pęczak,
  • 5-6 suszonych pomidorów,
  • 50 g sera feta,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka orzeszków pinii,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę pęczak ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj suszone pomidory, orzeszki pinii i pokruszony ser feta.
  3. Dorzuć ugotowana kaszę i wszystkie przyprawy. Smaż przez 2 minuty.
  4. Podawaj od razu po zdjęciu z patelni.
kasza pęczak na kolację lekkostrawną

fot. Kasza pęczak z warzywami/Adobe Stock, manyakotic

Pieczone warzywa z sosem

Tę lekkostrawną kolację na ciepło przygotujesz w zaledwie 10 minut - tyle zajmuje obranie kilku warzyw (jeśli masz te z ekologicznych upraw, możesz je tylko umyć i od razu pokroić bez obierania), skropienie ich oliwą i dodanie kilku przypraw.

Do pieczonych warzyw przygotuj sos - lekkostrawna będzie salsa np. pomidorowa i jogurtowy sos z koperkiem.

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj, obierz i pokrój w słupki - wszystkie powinny być mniej więcej tej samej wielkości.
  2. Przełóż do miski, skrop oliwą, dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj.
  3. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
  4. Przełóż warzywa na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25-30 minut.
  5. Podawaj z ulubionym sosem.

Sałatka z kaszą kuskus

Sałatka z kuskusem to świetni pomysł na lekkostrawną kolację na ciepło, ale z powodzeniem możesz ją przygotować dzień wcześniej i zabrać na lunch do pracy.

Składniki:

  • 200 g kaszy kuskus,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 cukinia,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i garam masala.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj kurczaka i podsmaż z każdej strony na złoto.
  4. Zdejmij mięso z patelni i przesmaż cukinię pokrojoną w półksiężyce.
  5. Ponownie dodaj kurczaka i całą kaszę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny.
  6. Smaż przez chwilę i dodaj natkę pietruszki.
przepis na sałatkę z kus kusem

fot. sałatka z kuskusem/Adobe Stock, manyakotic

Dorsz pieczony z warzywami

Ryba, szczególnie ta pieczona, to zawsze dobry pomysł na lekkostrawną kolację na ciepło.

Składniki:

  • 2 filety z dorsza,
  • 1 marchew,
  • biała część pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu,
  • świeży koperek,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obierz i pokrój razem z porem na grube plasterki. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Na środku ułóż filety z dorsza. Dodaj obrane ząbki czosnku, masło oraz sól i pieprz.
  3. Nakryj i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C na 20 minut.
  4. Podawaj ze świeżym koperkiem oraz ryżem lub ziemniakami.
przepis na dorsza na lekkostrawną kolację

fot. dorsz pieczony z warzywami/Adobe Stock, vivoo

Reklama

Czytaj także:

Reklama
Reklama
Reklama