Reklama

Bataty z grilla są słodkie, chrupkie i mają wyjątkowy aromat. Ich przygotowanie jest szybkie i proste - wystarczy pokroić bataty w plastry lub słupki, zamarynować i wrzucić na rozgrzany ruszt. Możesz również przygotować bataty z grilla w folii aluminiowej - wtedy muszą spędzić na ogniu nieco więcej czasu.

Reklama

Jak przyprawiać bataty z grilla? Słodkie ziemniaki bardzo lubią się z ostrą i słodką papryką, ziołami takimi jak: oregano, bazylia, tymianek i rozmaryn a także ze wszystkim orientalnymi smakami - dodaj do nich curry, kumin albo garam masala.

Spis treści:

  1. Bataty z grilla
  2. Bataty z grilla w folii
  3. Co podać do batatów?

Przepis na bataty z grilla

Składniki:

  • 2 duże bataty,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 6-7 łyżek oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obierz ze skórki i pokrój w grubsze frytki. Przełóż do miski.
  2. Dodaj olej, paprykę, kurkumę i kumin. Wymieszaj dłońmi całość. Odstaw na pół godziny, aby bataty nabrały odpowiednio aromatu.
  3. Układaj bataty na rozgrzanym ruszcie najlepiej na tacce aluminiowej.
  4. Piecz przez 8-10 minut z każdej strony (w zależności od grubości kawałków).
  5. Bataty podawaj np. z szaszłykami z grilla.
fot. Bataty z grilla/Adobe Stock

Przepis na bataty z grilla w folii

Składniki:

  • 2 bataty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałązki rozmarynu,
  • 4 łyżeczki masła,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bataty porządnie wyszoruj szczoteczką (nie obieraj ich) i ponakłuwaj dookoła.
  2. Każdy z nich przekrój na pół (powstaną 4 porcje).
  3. Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej. Na każdą z nich połóż połówkę batata, oprósz ją solą i pieprzem, dodaj połowę rozgniecionego ząbka czosnku, łyżeczkę masła oraz gałązkę rozmarynu. Szczelnie zamknij i ułóż na grillu.
  4. Słodkie ziemniaki będą gotowe po 25-30 minutach.
  5. Do batatów z grilla w folii podawaj sos czosnkowy albo barbecue.

Co podać do batatów z grilla?

Bataty z grilla, podobnie jak ziemniaki, to doskonały dodatek do grillowanych mięs, np. grillowanej piersi z kurczaka albo ryb z grilla.

Ich słodkawy smak doskonale komponuje się z sosami na bazie jogurtu np. tzatziki, sosem tatarskim albo sosem barbecue. Jeśli chcesz, aby bataty stanowiły samodzielne danie, podaj je z pomidorową salsą albo guacamole.

Reklama

Więcej przepisów na dania z batatów:

Reklama
Reklama
Reklama