Wielkanoc z Villeroy & Boch

Tradycja i nowoczesny design, elegancja i natura w jednym
/ 14.04.2011 08:43
Wielkanoc to wyjątkowy czas, wiosenny nastrój i niezapomniane chwile. Delikatna, puszysta jak bazie biel, różne odcienie soczystej zieleni i przebłyski ciepłego jak słońce koloru żółtego. Z takimi obrazami kojarzy się Wielkanoc. Rozkoszujemy się atmosferą i delicjami, których nie brakuje na suto zastawionych stołach. Góruje tradycja i ponadczasowe wartości.

Aby święta zyskały jeszcze większego uroku warto zatroszczyć się o całą oprawę. Świąteczny stół nie musi być ani nudny, ani monotonny. Wystarczy odrobina wyobraźni. Ugotowane na twardo jajka, nieodłączny element większości wielkanocnych potraw, będą pięknie się prezentowały i jeszcze lepiej smakowały, gdy przekrojone na pół, ułożymy na kilku listkach świeżej rucoli i pokrojonych w drobną kosteczkę pomidorach. Idealnym uzupełnieniem będzie odrobina świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Taką przekąskę najlepiej podać na fantazyjnie ozdobionej porcelanie, która idealnie współgra z wiosennymi potrawami. Taka właśnie jest kolekcja zastawy stołowej Green Garland od Villeroy & Boch. Inspirowana pięknem ogrodów, reprezentuje nowy trend, swojski i pełen spokoju. Delikatne liście w odcieniach zieleni stopniowo przechodzącej w biel połączono z białymi, czerwonymi oraz żółtymi kwiatami bzu, uzyskanymi przy użyciu techniki akwarelowej. To wszystko nadaje zastawie romantyczny i niezwykle elegancki charakter. Osoby, które przywiązują wagę do tradycyjnych wartości, ale zarazem nie uciekają od nowoczesności, z pewnością zachwycą się kształtami kolekcji Green Garland, która powstała na bazie białej kolekcji New Cottage.

Gdy wiemy już, jak udekorować stół, na czym podać wielkanocne potrawy, zastanówmy się jak możemy je jeszcze urozmaicić, by cieszyły nie tylko podniebienie, ale i oko. Doskonałym pomysłem, który zachwyci gości są niebanalne i przepyszne, typowo polskie - jaja w cieście. Najpierw gotujemy na twardo 4 jajka, obieramy i przekrajamy wszerz na pół. Następnie z jednego surowego jajka oddzielamy białko i ubijamy na sztywną pianę. Do naczynia wsypujemy pół szklanki mąki, tyle samo mleka, dodajemy żółtko, i łyżeczkę miękkiego masła, solimy i dokładnie wyrabiamy. Następnie delikatnie dodajemy ubitą pianę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Zanurzamy w cieście połówki wcześniej przygotowanych jajek i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy ze świeżym ogórkiem z odrobiną naturalnego jogurtu i dekorujemy koperkiem. Idealnym uzupełnieniem będzie wytrawne białe wino, które proponujemy podać w kryształowych kieliszkach New Cottage doskonale pasujących do zastawy stołowej Green Garland. Produkty te – bliskie naturze i jednocześnie prezentujące wyszukane wzornictwo – pozwolą pięknie nakryć stół, a tym samym wykreować harmonijne, eleganckie otoczenie o indywidualnym charakterze. Elementy porcelanowej kolekcji oraz szkła można dowolnie ze sobą zestawiać, dzięki czemu nasz stół zawsze będzie niepowtarzalny i oryginalny.

Redakcja poleca

REKLAMA