W czym upiec muffinki? - formy do muffinek

W sprzedaży, do wyboru mamy wiele form do pieczenia muffinek. Mamy formy blaszane, teflonowe, silikonowe, ceramiczne, a także zwykłe papierowe papilotki. Każda z tych propozycji ma swoje wady i zalety. Zatem jaką foremkę wybrać, by nasz wypiek był doskonały?
/ 17.01.2013 13:38

Wypiek muffinek

Forma blaszana

Zacznijmy od standardowych blaszek metalowych. Zaletą jest fakt, że taka forma zawiera przeważnie 12 gniazd co przyspiesza pieczenie. Jednakże trudno wyjmuje się z niej wypiek.  W dodatku przed samym umieszczeniem ciasta w formie również musimy poświęcić czas na jej przygotowanie - należy ją natłuścić oraz wysypać bułką tartą, aby zapobiec przywieraniu ciasta do blachy. Aby uniknąć smarowania możemy wyłożyć gniazda papierowymi papilotkami.

Polecamy: Formy do pieczenia - ciasta i desery

Forma teflonowa

Alternatywną dla formy blaszanej jest forma teflonowa. Specjalna powłoka zapobiega przywieraniu ciasta do brytfanki, dzięki czemu nie musimy korzystać z masła ani bułki tartej. Muffinki można z niej łatwo wyjąć, a żeby nadać wypiekom ładny wzorek i wygląd, można włożyć do niej papilotki. Ponadto łatwo możemy ją umyć.

Ceramiczne miseczki

Muffinki w kokilkach wyglądają bardzo dekoracyjnie. Ponadto ceramiczne miseczki przez dłuższy czas utrzymują ciepło, zatem jeśli chcemy podać ciepły deser, to jest to świetne rozwiązanie. Jednakże są to formy, które łatwo ulegają zniszczeniu, a przed wypełnieniem ciastem również należy natrzeć je tłuszczem i posypać bułką.

Forma silikonowa

Formy silikonowe są odporne na działanie zarówno niskiej jak i wysokiej temperatury (od -50 do 250°C), zatem nadają się nie tylko do pieczenia, lecz także do zamrażania. Formy silikonowe są elastyczne, ale nie powodują zniekształcenia ciasta. W dodatku oferta ich kształtów jest bardzo szeroka - znajdziemy serduszka, kwiatki, owoce czy rybki. Wybrać możemy pojedyncze foremki (niestety łatwo można je zawieruszyć), a także całe brytfanki. Gotowy wypiek można łatwo wyjąć z formy bez konieczności wcześniejszego natłuszczania.

Polecamy: Formy do wielkanocnych wypieków

Papilotki

Zaletą papilotek jest ich niska cena oraz finezyjne kolory nadruku. W dodatku możemy je wykorzystać do wyściełania form blaszanych oraz teflonowych. Jednak jeśli wlejemy do nich ciasto bezpośrednio bez formy to gotowe muf finki mogą być zniekształcone, gdyż papier nie utrzyma ciężkiego ciasta. Dobrym pomysłem jest zakup usztywnianych papilotek, które bez problemów nadadzą ciastu odpowiedni kształt.

My polecamy przetestowanie podanych wyżej sposobów i wybór tego najbardziej optymalnego.

Polecamy: Kuchenny niezbędnik, czyli 40 przedmiotów, które ułatwiają życie

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
/24.11.2014 12:52
Brytfanka silikonowa też ma wadę. Przez to że nie jest sztywna źle ją się przenosi np. ze stołu, gdzie napełniamy ją ciastem do piekarnika. Trzeba podłożyć najpierw blachę lub grill, a dopiero później napełniać. Silikonowe pojedyncze formy łatwiej też przechowywać - zajmują mniej miejsca.
/18.04.2013 13:31
chyba najlepiej w silikonowych
/05.02.2013 07:58
sklepy duka, tchibo - tam też bywają takie formy
POKAŻ KOMENTARZE (3)