Sos BBQ - Jak zrobić sos Barbecue?

Sos barbecue pasuje do wszystkich rodzajów grillowanych mięs - od karkówki przez popularne wieprzowe kiełbaski po delikatne mięso kurczaka.
Sos barbecue to sos do potraw z grilla. Zobacz jak przygotować własny sos BBQ bez którego nie może odbyć się prawdziwe grillowanie.
/ 28.03.2018 13:49
Sos barbecue pasuje do wszystkich rodzajów grillowanych mięs - od karkówki przez popularne wieprzowe kiełbaski po delikatne mięso kurczaka.

Na prawdziwym przyjęciu grillowym może zabraknąć musztardy czy keczupu, ale nie obędzie się bez sosu barbecue. Jego historia sięga wiele lat wstecz, dlatego popularny w wielu krajach zyskał różne wersje przepisów. Nazwa pochodzi od hiszp. "barbacoa" lub ang. "barbecue" i oznacza "grill". Zamiennie używa się skróconej nazwy BBQ.

Na południu Stanów Zjednoczonych sosy przyrządza się głownie na bazie musztardy.

Są i tacy, którzy nie wyobrażają sobie sosu barbecue bez keczupu (keczup jako podstawa sosu to przepis popularny w Azji).

Podstawą sosu barbecue może też być meksykańska salsa w postaci pikantnego sosu pomidorowego.

 

Jak zrobić domowy sos BBQ?

Sposobem na sos własnej roboty będzie przygotowanie: 3 łyżek oliwy, kilku ząbków rozgniecionego czosnku, 2 posiekanych cebul, soku z 1 cytryny, soli, pieprzu, 2 łyżek sosu sojowego i Worcestershire, szczyptę chili, szczyptę startego imbiru, łyżkę musztardy, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 szklankę winnego octu i 1 szklankę brązowego cukru i kilka dużych drobno pokrojonych pomidorów.


W pierwszej kolejności należy zeszklić cebulkę na oliwie. Następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Z uwagi na dużą ilość octu winnego początkowo konsystencja będzie dosyć rzadka, podgrzewamy tak długo, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę.

Zobacz także: Jak zrobić domowy keczup?

Dodanie sosu Worcestershire jest typowe dla kuchni australijskiej, jednak nieobce także amerykańskiej. Tym co wyróżnia w tym względzie Stany Zjednoczone na pewno jest cukier brązowy.

W stanie Alabama sos barbecue przygotowywany jest na bazie musztardy, pomidorów lub majonezu - w tym ostatnim przypadku biały sos polecany jest do pieczonego delikatnego mięsa kurczaka. 


Sos BBQ pasuje w zasadzie do każdego rodzaju mięsa - możesz przyprawić nim grillowaną karkówkę, kiełbaski czy boczek. 

Zobacz także: Jakie sosy do grillowanych mięs?

Redakcja poleca

REKLAMA