Różne rodzaje makaronu

Żeby potrawa smakowała tak, jak we włoskiej restauracji, musisz odpowiednio ugotować makaron i dopasować rodzaj sosu.
 

Spaghetti
Długie, cienkie makarony, czasami barwione bazylią lub papryką. Podaje się je z sosami, np. pomidorowym, mięsnym. Gotuje się 6–8 minut.

Muszelki
Różnej wielkości, rowkowane lub gładkie. Drobne podaje się z sosami lub dodaje do zup, duże można nadziewać i podawać na przystawkę. Małe gotuj 7 minut, duże 10 minut.

Cannelloni
Rurki o średnicy 2–3 cm i długości ok. 10 cm. Po podgotowaniu 2–4 minuty nadziewa się je farszem mięsnym lub warzywnym, zalewa beszamelem i zapieka ok. 25 minut.

Pióra
Bardziej znane pod włoską nazwą penne. To średniej grubości rurki, skośnie ścięte na końcach. Doskonałe z gęstymi sosami, a także do zapiekanek. Gotuje się ok. 8 minut.

Lasagne
To płaty ciasta różnej wielkości. Podgotowane 2–4 minuty układa się warstwami w żaroodpornym naczyniu, przekładając farszem mięsnym lub warzywnym. Całość zalewa się sosem, posypuje serem i zapieka ok. 20 min.

Gniazdka
To długie tasiemki pozwijane w gniazdka. Można podawać np. z sosem śmietanowym, grzybowym. Podgotowane przez parę minut można posypać parmezanem i zapiekać 15 minut.

Świderki
Niezbyt grube, można je podawać z sosem pomidorowym lub mięsnym, dodawać do zup, sałatek. Gotuje się 8 minut.

Kokardki
Bardzo dekoracyjne. Można je dodawać do sałatek, np. z tuńczykiem, podawać z gęstymi sosami. Gotuje się 8–10 minut.

Ryżowy
Cienkie nitki lub płaskie tasiemki w pasmach albo zwinięte w kłębek. Gotuje się tylko 1–3 minuty. Doskonały do zup, z sosami, na słodko.

Sojowy
Popularny w kuchni chińskiej, zwykle ma postać cienkich nitek. Gotowany 1–2 minuty, można podać z sosem warzywnym czy mięsnym. Można go też usmażyć z warzywami bez wcześniejszego gotowania.

Jak gotować
- Makaron gotuj w dużej ilości wody (5 l wody na 1 kg makaronu).
- Wodę posól (pół łyżeczki soli na 1 l wody). Sól nie tylko doda smaku, ale sprawi, że sos nie będzie spływał z makaronu.
- Wrzucony na wrzątek makaron zamieszaj i przykryj. Gdy woda zawrze, zdejmij pokrywkę i gotuj bez przykrycia.
- Wrzuć naraz cały makaron przewidziany do gotowania. Wtedy ugotuje się równomiernie.

Sama przygotuj sos
- Pomidorowy. Pomidory świeże lub z puszki podduś z czosnkiem i bazylią. Przypraw do smaku.
- Bolognese. Mielone mięso przesmaż na oleju, podlej odrobiną mleka i wina. Dodaj pomidory, przesmaż, przypraw do smaku.
- Carbonara. Usmaż na chrupko bekon, przesmaż z czosnkiem, zapraw jajkiem i śmietanką, wymieszaj z parmezanem.

Renata Rowicka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)