Zapewne wielu z nas często boryka się z problemem jakim jest dobre skruszenie lodu w domu. Skruszony lód przyda się do koktaili i do drinków. Potrzebujemy go chociażby do takich drinków jak Mojito. Lód stanowi drugi co do ważności składnik koktajli, chociaż niektórzy twierdzą że jest najistotniejszy, ponieważ nie zrobisz dobrego drinka bez lodu.
Zawsze pamiętaj żeby przyszykować duży zapas lodu o ile to możliwe, zamrażaj butelkową wodę sodową.
Jak odpowiednio skruszyć lód?
Trzymaj lód w zamrażalniku do ostatniej chwili. Lód pokruszony stosuje się do koktajli wstrząsanych i mieszanych. Należy włożyć kostki lodu do mocnej, plastikowej torebki i uderzać nią w ścianę albo wysypać na czystą, lniana ściereczkę, przykryć drugą ściereczką, położyć na twardej powierzchni i rozbić na mniejsze kawałki drewnianym tłuczkiem lub wałkiem.
Natomiast drobno pokruszony lód roztapia się błyskawicznie i jest dodawany do koktajli robionych w mikserze oraz niektórych drinków z shakera. Aby go otrzymać należy postępować w podany wyżej sposób, rozgniatając lód na mniejsze kawałki, albo wrzucić niewielką ilość kostek do miksera i zmiksować w nierówne kryształki.
Zobacz także: Jak zrobić kostki lodu z owocami?