Mrożone produkty zachowują większość wartości odżywczych. Mrożenie to doskonały pomysł na jesień i zimę

Mrożenie i rozmrażanie owoców

Jednym ze sposobów na to, aby cieszyć się smakiem letnich owoców również jesienią i zimą, jest ich zamrożenie. Podpowiemy, jak mrozić i rozmrażać owoce, aby nie utraciły smaku i wartości odżywczych.
/ 02.08.2011 10:53
Mrożone produkty zachowują większość wartości odżywczych. Mrożenie to doskonały pomysł na jesień i zimę

Mrożone owoce – samo zdrowie

Z owoców zwykle przygotowujemy na zimę powidła, kompoty, nalewki. Jednak podczas procesu przetwarzania tracimy cenne składniki – witaminy. Mrożenie owoców jest doskonałym sposobem na to, aby nie utracić ich smaku i wartości odżywczych. Podczas mrożenia zostają zachowane bowiem prawie wszystkie cenne dla nas substancje. Proces zamrażania zapobiega również jełczeniu tłuszczów i nie zmienia struktury białek owoców. Dodatkowym plusem jest to, że nie musimy korzystać z substancji konserwujących czy cukru.

Mrożenie krok po kroku: przygotuj owoce

Jeśli chcesz zamrozić owoce, wybieraj tylko zdrowe i dojrzałe. Wszystkie nadpsute koniecznie wyrzuć. Odpowiednio je przygotuj. Dokładnie umyj i oczyść z szypułek, większe pokrój na kawałki. Brzoskwinie, morele i nektarynki obierz ze skórki, a śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki. Mniejsze owoce, np. porzeczki lub jagody starannie opłucz i oczyść z szypułek. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na półksiężyce.

Zobacz także: Jak prawidłowo rozmrażać owoce - video

Blanszować czy nie?

Blanszowanie polega na sparzeniu owoców we wrzącej wodzie, a następnie ostudzeniu ich pod strumieniem zimnej wody. Zapobiega rozwojowi enzymów, które sprawiają, że zamrożone owoce tracą kolor, jędrność i smak. Jednak nie wszystkie owoce nadają się do blanszowania. Procesowi temu poddajemy tylko owoce duże i twarde, np. jabłka, brzoskwinie, rabarbar. Małe owoce, jak jagody, maliny czy jeżyny zamrażamy bez uprzedniego blanszowania.

W co włożyć owoce?

Kiedy nasze owoce będą już umyte, sparzone i osuszone (pamiętajmy, aby nie mrozić mokrych owoców – powstanie wtedy na nich lodowa otoczka, która przy rozmrażaniu przemieni naszą mrożonkę w zupę), możemy je włożyć do odpowiednich torebek lub pojemników. Wybierajmy tylko takie, na których pojawia się oznakowanie, iż nadają się do kontaktu z żywnością i do mrożenia żywności. Najlepsze będą torebki wykonane ze specjalnej folii, która nie pęka w niskiej temperaturze. Dodatkowym ułatwieniem będzie klips, który pomoże nam otworzyć paczuszkę i miejsce na opis.

Jak mrozić, aby owoce zachowały estetyczny wygląd

W przypadku mrożenia owoców sporym problemem jest ich duża zawartość wody, która sprawia, że po rozmrożeniu nie wyglądają już apetycznie. Rozwiązaniem tego problemu może być przygotowanie z owoców musu, który potem wkładamy do małych pudełeczek. Można również odpowiednio je mrozić. Małe owoce lub ich kawałki rozsypać luźno na tacy, wstawić do zamrażalnika, a gdy już będą zamarznięte, szybko wyjąć i dopiero wtedy przełożyć do odpowiednich torebek lub pojemników. Pamiętajmy, aby owoce zamrażać w jak najniższej temperaturze – im szybciej zostaną zamrożone, tym będą smaczniejsze po rozmrożeniu i dłużej zachowają świeżość.

Jak rozmrażać owoce

Jeśli mamy zamiar rozmrozić nasze owoce, musimy również pamiętać o kilku ważnych regułach. Od tego zależy, ile witamin i składników odżywczych pozostanie w owocach. Proces rozmrażania powinien być jak najkrótszy. Najlepszym rozwiązaniem jest wrzucenie dopiero co wyjętej mrożonki do gorącej wody. Jednak nie wszystkie zamrożone owoce nadają się do gotowania. Te, które nie będziemy spożywać ugotowane, należy wyłożyć na miseczkę i wstawić do lodówki, ewentualnie zasypać niewielką ilością cukru. Nigdy jednak nie rozmrażajmy owoców w temperaturze pokojowej, sprzyja to bowiem utracie witamin i rozwojowi bakterii.

Polecamy także: Jak długo można mrozić żywność?