Z pełnego przemiału
Takie pieczywo jest bogatsze w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Ciemny chleb ma też w większym stopniu niż jasny chronić przed cukrzycą czy nowotworami. Jest trwalszy, np. razowy na miodzie można w ciemnym miejscu przechowywać nawet przez tydzień. Niestety razowe pieczywo jest również ciężkostrawne, więc nie każdemu można je polecić.
Jasny
Produkowany z mąki o wysokim stopniu przemiału. Oznacza to spore straty witamin i składników mineralnych, nawet o 30-80%. Jest za to bardziej lekkostrawny. Jednak jedzenie wyłącznie białych bułeczek nie sprzyja zdrowiu. Badacze z Uniwersytetu w Colorado zbadali, że dieta bogata w biały chleb zbytnio podnosi poziom insuliny w organizmie, co nie tylko może prowadzić do cukrzycy, ale też sprzyjać... krótkowzroczności!
Chrupki
Mało kaloryczny, bardzo bogaty w błonnik? polecany zwłaszcza osobom skłonnym do nadwagi. Produkowany z różnych rodzajów zbóż, np. z pszenicy, gryki, żyta, kukurydzy, często z dodatkiem sezamu, maku itp. Jest smaczny i praktyczny ? przydaje się na wyjazdach rodzinnych, piknikach.
Specjalny
Wzbogacany w różne składniki, np. mąkę sojową lub owsianą, nasiona dyni, słonecznika, sezamu, co zwiększa ilość błonnika i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Piecze się też specjalne chleby dla osób z cukrzycą lub na diecie bezglutenowej.
Jak zwykle najlepsza jest różnorodność. Powinno się jeść wszystkie gatunki pieczywa, zarówno ciemne, jak i jasne czy chrupkie.
I wcale nie tuczy
Wbrew obiegowym sądom, pieczywo nie jest bardzo kaloryczne. Sto gramów to od 180-200 (pumpernikiel, graham, żytni) do 270 kcal (bułeczki pszenne, kajzerki). Okazuje się, że wysokie spożycie pieczywa zwiększa zawartość węglowodanów i błonnika w diecie, zmniejszając tym samym zawartość tłuszczów. Badania przeprowadzone w ciągu ostatnich 25 lat wykazały, że spożywanie posiłków bogatych w węglowodany i ubogich w tłuszcze prowadzi do mniejszego spożycia kalorii, a tym samym do spadku wagi! Tak więc mit, że pieczywo tuczy, został już obalony.
Chroni przed... rakiem!
Uczeni odnaleźli w chlebie nowy rodzaj przeciwutleniaczy, tzw. pronolizynę. To substancja wyjątkowo niebezpieczna dla nowotworów. Powstaje dopiero w trakcie wypieku chleba, pod wpływem wysokiej temperatury. Okazuje się, że najzdrowszą częścią chleba jest... skórka, podczas jej wypieku powstaje aż osiem razy więcej przeciwutleniaczy niż w środku chleba - twierdzą badacze niemieccy z Uniwersytetu w Muenster.
Katarzyna Pinkosz