Pstrąg z letnimi ziołami i olejem lnianym

Olej lniany jest pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno siemienia lnianego. Jest dosyć drogi, jednak specyficzny smak i szereg pożytecznych czynników sprawiają, ze jest coraz chętniej wykorzystywany w kuchni - między innymi do ryb. Polecamy przepis na pstrąga w letnich ziołach z dodatkiem oleju lnianego.
/ 04.10.2013 12:37

Pstrąg

Składniki (dla 2 osób):

  • 6 młodych ziemniaków
  • ½ pęczka bazylii
  • 5 gałązek tymianku
  • 10 liści szałwii
  • 2 gałązki pietruszki
  • 1 sucha bułka
  • 4 pstrągi strumieniowe ze skórą
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1jajko
  • 3 łyżki płynnego masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 125 ml białego wina
  • 1 szalotka
  • 4 łyżki oleju lnianego

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dobrze umyć szczoteczką i ugotować w mundurkach. Opłukać zioła, osuszyć i grubo posiekać. Bułkę pokroić w kostkę, a później posiekać drobno razem z ziołami.
  2. Nagrzać piekarnik do 60 °C i włączyć grzanie góra-dół. Przyprawić filety rybne solą i pieprzem. Oprószyć rybę z jednej strony mąką i przeciągnąć po roztrzepanym jajku, a następnie panierować mieszanką z bułki i ziół. Na patelni rozgrzać masło i smażyć filety przez 3 minuty zarówno po panierowanej, jak i niepanierowanej stronie. Zdjąć z patelni i wstawić do piekarnika.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w łyżce wina. Szalotkę obrać, cienko pokroić i podsmażyć na patelni po smażeniu ryb. Dodać resztę wina i pozostawić na kilka minut, aby się gotowało, a później dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, wymieszać, gotować jeszcze przez minutę i dodać olej lniany, mieszając trzepaczką. Doprawić sos solą i pieprzem.
  4. Wyłożyć ryby na półmisek panierką do góry i polać sosem. Dołożyć ziemniaki w mundurkach. Idealnym dodatkiem będzie sałata liściowa z sosem winegret.

Przepis Vincenta Klinka z restauracji „Wielandshöhe”. Fragment książki Cud oleju lnianego. Wydawnictwo Studio Astropsychologii. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.

Zobacz także: Pstrąg faszerowany szpinakiem i suszonymi pomidorami

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)