Najlepiej jest piec cienkie kawałki wieprzowiny – mięso powinno być dość dobrze wypieczone – podane czasy grillowania pozwalają osiągnąć właśnie taki efekt.
W połowie pieczenia należy mięso odwrócić na drugą stronę.
Poniżej tabela czasu grillowania sporządzona na podstawie książki M. Drennana „Przyjęcia Barbecue przy grillu”
Polecamy także: Grillowanie warzyw
Wieprzowina |
Waga/wielkość |
Czas pieczenia |
Temp. mięsa |
Żeberka, plastry schabu i łopatki |
grub. ok. 2 cm |
12-14 minut |
71 °C |
Pieczeń z karkówki i schabu |
1,5-2,3 kg |
1-2 godziny |
71 °C |
Żeberka |
1,5-1,8 kg |
1-1 ½ godziny |
71 °C |
Polędwiczka |
350-450 g |
25-35 minut |
71 °C |
Duże kiełbaski |
nie dotyczy |
25 minut |
71 °C |
Małe kiełbaski |
10-14 minut |
71 °C |