Poradnik dobrego grillowania

Wakacje to pełnia sezonu grillowego! Ale jak przygotować mięso na grilla, by smakowało wyśmienicie? Jakie warzywa i owoce możemy kłaść na grillu? O jakich dodatkach powinniśmy pamiętać?
/ 09.07.2012 06:47

Wakacje to pełnia sezonu grillowego! Ale jak przygotować mięso na grilla, by smakowało wyśmienicie? Jakie warzywa i owoce możemy kłaść na grillu? O jakich dodatkach powinniśmy pamiętać? Na te i wiele innych pytań odpowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Poradnik dobrego grillowania

Jakie gatunki mięsa najbardziej nadają się do grillowania?

Zobacz także: Jaki grill wybrać?

Na grilla możemy położyć każde mięso. Ważne, by było świeże, a nie mrożone. Jednak najlepiej sprawdzają się takie mięsa, które mają przerosty tłuszczu o tak zwanej marmurkowatej strukturze: wieprzowina, jagnięcina, wołowina. Podczas grillowania tłuszcz powoli się roztapia, powodując, że mięso staje się delikatne i kruche. Jednak należy pamiętać, że choć tłuste może być smaczne, to jednak niekoniecznie jest zdrowe. Trzeba też uważać, aby ten wytapiający się tłuszcz nie trafiał bezpośrednio na żar grilla, bo paląc się, okopca mięso niepożądanymi związkami.
Alternatywą dla tych tłustych mięs może być zarówno kurczak, jak i ryba – ich smak zależy od odpowiedniej marynaty i sposobu grillowania.

Jak przygotować mięso do przyrządzenia go na grillu?

To zależy od gatunku mięsa. Tłuste, ciężkie mięsa wymagają intensywnych przypraw, które nadadzą im smak, ale są też korzystne dla naszego trawienia. Wiele gatunków mięsa lubi dodatkowo odrobinę kwaśnego środowiska – tu sprawdzą się sok z cytryny, musztarda, ocet balsamiczny, jogurt czy nawet czerwone wino. Taka marynata może spowodować, że struktura mięsa będzie nieco kruchsza, rozluźni się, co w efekcie końcowym przekłada się na jego lepszy smak i konsystencję.

Ciekawe propozycje na: Marynaty do grilla

Wieprzowinę polecam marynować w musztardzie, ziołach, czosnku. Natomiast jagnięcinę warto skropić odrobiną balsamicznego octu, by nadać jej nieco śródziemnomorskiego smaku, lub oprószyć kuminem i kolendrą, co sprawi, że nabierze nieco orientalnego charakteru. Natomiast do kurczaka warto dodać jogurt naturalny z cytryną i ziołami oraz trochę świeżego tymianku, co nada temu mięsu lekkiego świeżego smaku. W przypadku dziczyzny polecam zanurzać ją w czerwonym winie i dobierać takie przyprawy, aby kojarzyły się z lasem, np. jałowiec, rozmaryn. Dobrym pomysłem jest też łączyć te mięsa z suszonymi słodkawymi owocami.
Natomiast, przygotowując rybę, należy przyrządzić delikatną marynatę – czasem wystarczy tylko skórka z cytryny, natka pietruszki, szczypta soli, tak, aby smak marynaty nie zagłuszył smaku delikatnej ryby.

Mówiąc o marynatach do mięsa na grilla, muszę przestrzec wszystkich przed peklowaniem mięsa w saletrze lub soli peklującej – choć mięso staje się delikatne i kruche, to jednak jest to bardzo niezdrowe.

Jak grube powinny być płaty mięsa, by się dobrze upiekły na grillu?

To jest uzależnione od gatunku mięsa. Wołowina, jagnięcina czy nawet dziczyzna powinny mieć od 2 do 4 cm grubości. Wtedy steki pozostają soczyste, a nawet lekko krwiste – to zależy od naszych upodobań. Natomiast wieprzowina nie powinna być grubsza niż 1,5 cm, bo to mięso powinno być dobrze wysmażone. Podobnie jest z kurczakiem.

Jakie dodatki smakują do mięs grillowanych?

Polecam grillowane warzywa czy pieczone ziemniaki, ale równie dobrze pasują różne sałatki podawane oddzielnie, np. sałatka grecka lub nawet zwykłe liście sałaty z pomidorami, skropione dresingiem śródziemnomorskim czy sosem sałatkowym francuskim. Nie polecam do dań grillowanych sałatek z ciężkimi sosami. Innym rozwiązaniem jest podawanie kiszonych warzyw – one również wspaniale pasują do grillowanego mięsa. Dobrym pomysłem może być również delikatne grillowanie serów, np. oscypka czy fety, ale takie połączenia, acz smaczne, bywają zbyt obfite.

Jaką kiełbasę wybrać do grillowania?

To zależy od zasobności naszego portfela… Polecam białą kiełbasę, bo ma ciekawy smak, lub kiełbasy z papryką, np. węgierskie lub hiszpańskie chorizo. Ale ta zwykła polska kiełbasa też ma swój urok. Przy jej wyborze powinniśmy kierować się strukturą farszu – dobrze, jak kiełbasa ma duże kawałki mięsa w sobie. Może być też doprawiona czosnkiem czy majerankiem. Starajmy się unikać podsuszanych kiełbas – nie smakują z grilla najlepiej. Dobrze smakuje natomiast kaszanka z cebulką zawinięta w folię aluminiową – to prosta polska potrawa.

Z jakich składników skomponować najlepsze na grilla szaszłyki?

Polecamy: Szaszłyki z grilla

Idealna jest wieprzowa szynka czy karkówka, ale polecam też szaszłyki z jagnięciny czy wołowiny. Przygotowując szaszłyki, starajmy się, aby były kolorowe, z kawałkami warzyw. Znakomicie pasują cukinia, czerwona cebula, bakłażan czy kolorowa papryka. Dodatkowo między kawałkami mięsa warto umieścić grubsze kawałki wędzonego boczku.

Jak należy grillować ryby?

Zobacz pomysły na: Ryby z grilla oraz Krewetki z grilla

Ryby możemy piec bezpośrednio na grillu, ale często problemem bywa ich przekręcanie, gdyż delikatne mięso przywiera do grilla. Rozwiązaniem jest zamykanie ryb w specjalnych siatkach stalowych – łatwo je wtedy przekręcać, a po zdjęciu z grilla udaje się zachować ich pierwotny kształt.

Rybę można zawinąć w liść bananowca, dodając do niej kilka listków kolendry, trawy cytrynowej lub limonki – uzyskamy zaskakujący efekt smakowy. Jeśli nie możemy zaopatrzyć się w takowe liście, spróbujmy użyć liści chrzanu. Rybę należy wtedy zawinąć w kilka warstw takich liści, dodając do środka czosnek, korzeń chrzanu, kilka kropel cytryny, świeży koper. Tak przygotowana ryba będzie równie wykwintna jak ta w liściach bananowca.

Możemy też posłużyć się folią albuminową, marynując rybę w podobny sposób. Dodatkowo tuż przed podaniem warto rybę polać kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

O czym nie można zapomnieć, przygotowując grilla?

Nie należy używać sztucznych podpałek, bo nadają one potrawom nieprzyjemny smak. Trzeba również pamiętać, aby nasze produkty nie leżały zbyt długo na dworze, szczególnie gdy jest ciepło.

Mieszkańcy innych krajów też grillują, ale czasem przyrządzają w ten sposób zupełnie inne potrawy – owoce morza i warzywa. Które z nich nadają się do grillowania?

Idealne są przegrzebki, krewetki czy ośmiornica – wystarczy je skropić cytryną lub obtoczyć w posiekanym czosnku. Nie należy ich grillować zbyt długo, bo robią się twarde lub gumowate.
Mówiąc o warzywach, do grillowania wspaniale nadają się bakłażan, cukinia, pomidory, kukurydza. Bakłażan i cukinię można też pokroić w cienkie plastry i zawinąć w nie np. kawałki mozzarelli czy sera feta – tak grillowane warzywa nabierają zupełnie innego smaku.

Amerykanie na ruszcie przyrządzają kukurydzę. Jak to się robi?

Jest na to kilka sposobów. Można ją zawinąć w folię aluminiową, wcześniej polewając odrobiną oliwy, i grillować po kilka minut z każdej strony. Innym pomysłem jest wcześniejsze obgotowanie kukurydzy w mleku czy nawet w wodzie. Tak przygotowaną grilluje się zaledwie po kilka sekund z każdej strony, a na koniec polewa się ją po wierzchu oliwą i gotowe!

Czy można grillować owoce? Jakie?

Jak najbardziej! Ananas, banan, mango, papaja czy jabłko to idealne owoce na grillowany deser. Można je zamarynować dodatkowo w odrobinie soku z cytryny i listkach mięty, bazylii czy melisy. Mogą być grillowane w formie szaszłyków czy pieczone w skórze, jak banan czy jabłko. Owoce są też idealnym dodatkiem do mięsa, ryb czy grillowanych serów.

Więcej na przepisy.pl
18-25 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
Rabat do wykorzystania w sklep... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO2024
Zobacz
+
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
Online
Stacjonarnie

Rabat do wykorzystania w sklepie stacjonarnym Origins w Galerii Krakowskiej oraz na origins.eu. *Rabat nie obejmuje mini produktów i produktów już przecenionych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO2024
Zobacz
-40% na co 2 sztukę
-40% na co 2 sztukę
Rabat nalicza się automatyczni... więcej»
Zobacz
+
-40% na co 2 sztukę
Online

Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Rabat 20% na markę Dr_Irena_Eris
Rabat 20% na markę Dr Irena Eris
Rabat 20% na całą markę Dr Ire... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
Rabat 20% na markę Dr Irena Eris
Online

Rabat 20% na całą markę Dr Irena Eris. Oferta dostępna na www.sklep.drirenaeris.com. Nie łączy się z innymi promocjami, nie dotyczy Prosystem Home Care oraz voucherów prezentowych. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
20% na cały asortyment
20% na cały asortyment
Rabat 20% na cały asortyment d... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY20
Zobacz
+
20% na cały asortyment
Online

Rabat 20% na cały asortyment dostępny na www.swederm.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY20
Zobacz
-20% na nową kolekcję
-20% na nową kolekcję
Rabat 20% na nieprzecenione be... więcej»
Kod rabatowy:Balagan20
Zobacz
+
-20% na nową kolekcję
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na nieprzecenione bestsellery i produkty z nowej kolekcji. Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych (w Warszawie i Krakowie) i online na balaganstudio.com. Z wyłączeniem kolekcji biżuterii Balagan・W.KRUK・Felicita! Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Balagan20
Zobacz
do -40%
do -40%
Rabat do -40% na wszystkie but... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
do -40%
Online

Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
REKLAMA