Święta wielkanocne to czas pełen radości i nowej, wiosennej energii. Zbliżający się czas spotkań w rodzinnym gronie, przy suto zastawionym stole, to doskonała okazja do potrenowania swoich umiejętności kulinarnych i wyczarowania pysznych dań. Do przyrządzenia większości z nich nie musisz być mistrzem kuchni – co więcej, poradzą sobie z nimi bez problemu nawet osoby, których gotowanie nie jest mocną stroną. Jedną z takich propozycji jest pasztet drobiowy.
Pasztet domowej roboty – król na wielkanocnym stole
Pasztet to jedno z ulubionych dań niemal wszystkich – tych małych i dużych. Doskonale smakuje, a do tego może być zarówno daniem głównym, jak i pyszną przekąską. Nic nie smakuje lepiej, niż własnoręczne wyroby – nawet najlepszy produkt ze sklepu smakiem nigdy nie dorówna domowym daniom. Pasztet drobiowy to pyszna propozycja, która bez wątpienia uzupełni potrawy świąteczne. Jak go zrobić? Poznaj prosty przepis – z nim na pewno wszystko się uda!
Jak zrobić pasztet drobiowy? Składniki
Mięso z kurczaka jest chudsze i lżejsze niż inne rodzaje mięs, dlatego pasztet drobiowy jest delikatniejszy i chudszy niż z mięs mieszanych. Co będzie potrzebne do przygotowania?
- mięso drobiowe
- 3 jajka
- cebula
- włoszczyzna
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka kulek ziela angielskiego
- liście laurowe
- łyżka tłuszczu (masło lub oliwa)
- gałka muszkatołowa, pieprz mielony (około 1 łyżeczka)
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól
- bułka tarta (do wyłożenia foremki).
Pasztet drobiowy - przygotowanie
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z masłem lub oliwą. Mięso, włoszczyznę i przyprawy (liście laurowe, pieprz w kulkach i ziele angielskie) wrzuć do garnka i podlej niewielką ilością wody. Duś na małym ogniu do momentu, aż mięso zmięknie, a nadmiar wody odparuje. Mięso i warzywa zmiel maszynką do mięsa przynajmniej dwa razy, a następnie dodaj jajka i pozostałe przyprawy (gałkę muszkatołową, mielony pieprz, sól i imbir). Wymieszaj wszystko i przełóż do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Przełóż mięso do foremki i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Piecz przez godzinę, a następnie wyjmij i ostudź. W międzyczasie możesz przygotowywać już inne dania wielkanocne. Przestudzony pasztet włóż do lodówki – gotowe!
Sprawdź także te pomysły!
Lubisz domowe potrawy? Oto patent na pasztet, który zawsze się uda!
Przepisy, dzięki którym nie zabraknie ci inspiracji w kuchni!
Klasyczny, wielkanocny pasztet wieprzowy - zobacz, jakie to proste!