Pasztet to ciekawy pomysł nie tylko na świąteczną potrawę. Można go podawać jako danie na ciepło, a także jako przystawkę na zimno. Przyrządzony domowym sposobem da nam pewność, że jest świeży i zdrowy.
Podstawą pasztetu, oprócz mięsa oczywiście, jest wątróbka. Może być wieprzowa, cielęca lub drobiowa. To ona nada odpowiedni smak i kolor. Gdy mięso jest dość chude można dodać odrobinę tłuszczu w postaci boczku lub tłustej wieprzowiny. Pasztet można również przyrządzić z mięsa mieszanego, np. tłustej wieprzowiny i drobiu.
Mięso na pasztet dusi się w wywarze z warzywami (marchew, pietruszka, seler, cebula) oraz dodatkiem przypraw takich jak: sól, pieprz, ziele angielskie, ziarna jałowca, kolendry, liście laurowe. Ugotowane mięso (najlepiej na drugi dzień) mielimy przez maszynkę trzykrotnie. Ponownie przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, łączymy z jajkamii, namoczoną bułką i pieczemy w formie.
Smak pasztetu można urozmaicać na różne sposoby dodając do farszu inne składniki, takie jak grzyby, suszone pomidory lub suszone śliwki, żurawinę. Poniżej znajdziecie przepis na wyśmienity pasztet wieprzowy.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego bez kości
- 25 dag wątróbki wieprzowej
- 25 dag boczku
- 1 duża marchew
- pół selera
- pietruszka
- 2 cebule
- 3 jaja
- 2 czerstwe bułki pszenne
- 4 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 ziarna jałowca
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- kostka rosołowa
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe, boczek umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Włoszczyzną obrać, umyć. Do dużego garnka wsadzic mięso, warzywa oraz przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, ziarna jałowca, liście laurowe. Dodać kostkę rosołową i wszystko razem gotować pod przykryciem. Po około godzinie gotowania dodać pokrojoną wątróbkę i razem gotować jeszcze około 15 minut.
Na następny dzień, trzykrotnie zmielić mięso oraz wątróbkę w maszynce do mięsa. W wywarze namoczyć bułki. Do masy mięsnej dodać bułkę, żółtka, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami.
Masę pasztetową przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej Tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec około 45 min w 200°C.