Liście zmieniające kolor na złoty, czerwony lub brunatny to nieuchronny znak, że zbliża się jesień. To także czas grubych, plecionych swetrów, gorącego kakao oraz rozgrzewających dań jednogarnkowych.
Wśród produktów spożywczych pojawiły się nowości, które z pewnością pomogą w przygotowaniach w kuchni. We wrześniu znalazły się zarówno lekkie i zdrowe propozycje, jak i małe co nieco dla każdego łasucha.
Zdrowe dania jednogarnkowe
W sezonie jesiennym króluje dynia, potrawy z grzybów czy sycące gulasze w typie strogonowa. Jeżeli nie masz czasu, aby przygotowywać codziennie dań dla całej rodziny, wystarczy zasmakować w daniach przyrządzanych w jednym naczyniu. Możesz wybierać spośród pikantnej zupy krem lub gulaszu z dyni.
Gulasz z dyni
Składniki:
- dynia hokkaido lub piżmowa,
- 300 g mięsa wołowego lub drobiowego,
- 3 średnie marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- oregano,
- oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy.
Przygotowanie
- Oczyść dynię i dokładnie umyj pod bieżąca wodą. W przypadku hokkaido nie musisz obierać skórki, natomiast w pozostałych tak - jest twarda i nie zmięknie w procesie obróbki termicznej.
- Pokrój w kostkę razem z marchewką i odłóż do miski.
- Pokrój mięso w paseczki i obtocz w soli, pieprzu i reszcie przypraw.
- Poszatkuj cebulę i czosnek i podsmaż w dużym garnku na oliwie z oliwek. Dodaj mięso i smaż przez 10 minut.
- Dodaj dynię i marchewkę. Całość zalej wodą lub bulionem warzywnym.
- Duś pod przykrywką przez godzinę na wolnym ogniu lub przełóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 50 minut.
Jeżeli chcesz zagęścić gulasz, wystarczy dodać mąkę żytnią wymieszaną z bulionem lub tłuczone, gotowane ziemniaki i wymieszać z resztą składników.
Do przyrządzenia podobnych potraw z pewnością przydadzą się propozycje dań od Yummity, które zawierają tylko naturalne składniki. W ich skład wchodzą np. soczewica, ryż brązowy, kasza jaglana lub komosa ryżowa. To gotowe mieszanki dań wegetariańskich, gotowych do spożycia po ugotowaniu w wodzie lub bulionie.
Smaki są niebanalne, komponowane według rodzaju kuchni - tajskiej, indyjskiej lub peruwiańskiej. Możesz je przygotować jako samodzielna przekąska lub dodać kawałki mięsa i dusić pod przykryciem w jednym garnku.
Fast-food w domowej odsłonie
Każdy z nas przyznaje się do kulinarnych grzeszków od czasu do czasu. Zamiast kupować wątpliwej jakości dania w barach szybkiej obsługi, przygotuj zdrowszą wersję klasycznej włoskiej pizzy w typie margherity lub lasagne. Jeżeli borykasz się z nietolerancją glutenu, zastąp spód pizzy na ten z kalafiora.
Margherita
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 25 g drożdży suchych,
- szczypta soli,
- szczypta oregano,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki oliwy,
- mozzarella,
- sos pomidorowy.
Przygotowanie
- Drożdże wsyp do kubeczka, dodaj cukier i zalej ciepłym mlekiem, ale nie wrzącym.
- Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, aby popracowały i zwiększyły objętość.
- Mąkę przesiej i włóż do głębokiej miski. Dopraw ziołami.
- Dodaj drożdże i olej. Dokładnie zagnieć przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie.
- Rozwałkuj za pomocą wałka lub butelki i przełóż na kamień do pieczenia lub blachę.
- Rozprowadź na blacie pizzy sos pomidorowy i pokruszoną w palcach mozzarellę.
- Piecz przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Do jej przyrządzenia możesz użyć większego bloku mozzarelli, jeżeli jesteś fanką sera. Mlekpol wprowadził większe gramatury, pozwalające na znacznie więcej! Doskonale rozprowadza się i roztapia na ulubionych daniach.
Jeżeli lubisz układać świeże składniki na upieczonej pizzy, dodaj rozrzuconą rukolę oraz kawałki wędzonego łososia Mowi, który jest pozyskiwany z łowisk ze zrównoważonego łowu. To gwarancja świeżości i najlepszej jakości ryby.
Sprawdź jeszcze inne nowości, pojawiające się na rynku, na które warto zwrócić uwagę!
Zobacz też:
Doskonałe pomysły na jabłecznik z jesiennych jabłek
Sprawdzone przepisy na przetwory z gruszek
Szybkie danie, Smak Indii, Yummity, cena ok. 11 zł
Soczewica w połączeniu z pomidorami i chili to doskonały dodatek do obiadu lub danie wegetariańskie. Wzorowy skład produktu sprawia, że jest to zdrowa propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią szybkie dania na ciepło, bogate w witaminy i minerały.
Złota wiśnia, Solidarność, cena ok. 10 zł
Klasyczne czekoladki wypełnione wiśnią i alkoholem to znakomity pomysł na prezent z okazji imienin lub urodzin. Zapakowane w sztywne i eleganckie pudełko są faworytem wśród dorosłych konsumentów.
Tygryski, pałeczki kukurydziane, TBM, cena ok. 3 zł
Tygryski to słodka przekąska dla najmłodszych, która pojawiła się w kilku wariantach smakowych: jagodowym, czekoladowym i truskawkowym. Dzięki innowacyjnej technice, kukurydziane paluszki zostały wypełnione słodkim nadzieniem tak, aby dzieci nie pobrudziły rączek podczas jedzenia.
Ser tarty mozzarella, Mlekpol, cena ok. 8 zł
Jeżeli używasz sporych ilości sera mozzarella, to ten produkt z pewnością zaspokoi twoje zapotrzebowanie. Mlekpol wprowadził nowa gramaturę doskonałego produktu, który wykorzystasz do zapiekanek, pizzy lub lasagne.
Oshee witamin water beauty, Oshee, cena ok. 3 zł
Tak ważne jest, aby codziennie wypijać przynajmniej 2 litry wody, co rekomendują zarówno lekarze, jak i dietetycy. Jeżeli przychodzi ci to z trudem, wypróbuj wodę smakową Oshee Beauty, która smakuje wyśmienicie, jednocześnie dostarczając organizmowi niezbędnych witamin.
Łosoś wędzony w plastrach, Mowi, cena ok. 15 zł
Wędzony łosoś firmy Mowi to gwarancja jakości i pewność, że pozyskiwany produkt jest z łowisk certyfikowanych znakiem zrównoważonego połowu. Idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek, kanapek lub do pizzy.
Jogurt naturalny, Czarnocin, cena ok. 2 zł
Jogurt naturalny firmy Czarnocin to źródło białka w czystej postaci. Skład jest prosty i nie zawiera zbędnych zagęstników. W jego skład wchodzą: mleko pasteryzowane, białka mleka i żywe kultury bakterii. To zdrowy wybór do płatków śniadaniowych, zagęszczenia zupy lub jako przekąska w ciągu dnia.