Moczenie mięsa w mleku to dość popularna praktyka. Robią tak szczególnie nasze mamy i babcie, przekazując nam ten nawyk podczas wspólnego gotowania. Najczęściej moczy się wątróbkę oraz schab przed smażeniem kotletów. Czy to ma jakiś sens i czy na pewno jest bezpieczne?
Spis treści:
Po co moczy się mięso w mleku?
Moczenie mięsa w mleku ma sprawić, że po obróbce będzie ono lepsze w smaku, bardziej kruche i delikatne. Najczęściej moczy się mięso ze schabu, aby gotowe kotlety nie były suche. Bardzo popularną praktyką kulinarną jest także moczenie wątróbki w mleku — w ten sposób traci ona swoją charakterystyczną goryczkę.
Niektórzy moczą także cielęcinę, szczególnie przed jej marynowaniem w przyprawach. W ten sposób ma zyskać niepowtarzalny, intensywny smak i aromat.
Mleko powinno być zimne, a mięso nie całkowicie w nim zanurzone. Można co jakiś czas delikatnie przemieszać całość albo wymieniać mleko w połowie czasu. Zamiast mleka niektórzy używają też rzadkiego jogurtu naturalnego lub maślanki.
fot. Moczenie mięsa w mleku/Adobe Stock, Larisa
Czy moczenie mięsa w mleku ma sens?
Okazuje się, że moczenie mięsa w mleku nie ma zbyt wielu zalet. Faktycznie, lekko ściąga goryczkę z wątróbki, ale niestety rzadko sprawia, że mięso staje się bardziej kruche czy delikatne w smaku. Dodatkowo może okazać się niebezpieczne.
Mleka spożywcze, pasteryzowane, które możesz kupić w sklepie, nie ma właściwości, które miałyby poprawić walory smakowe mięsa, a dodatkowo są pozbawione żywych kultur bakterii i enzymów, które mogłyby ewentualnie spowodować, że mięso byłoby bardziej kruche. Przez to, jeśli zostawisz mięso w mleku na zbyt długi czas, może się ono po prostu zepsuć (nawet, jeśli schowasz je w lodówce). To z kolei może prowadzić do mniej lub bardziej poważnych zatruć pokarmowych.
Ile moczyć mięso w mleku?
Bardzo często spotkasz się z radą, aby mięso zostawić w mleku na całą noc. Lepiej jednak zdecydowanie skrócić ten czas. Jeśli lubisz moczyć mięso w ten sposób, pozostaw je w misce z mlekiem na ok. 20 minut. Używaj także maksymalnie świeżego mleka (nie UHT), a mięso w czasie moczenia trzymaj w lodówce.
Największy sens ma moczenie w mleku wątróbki. W ten sposób możesz pozbyć się goryczki, która dla wielu osób jest przeszkodą w jedzeniu tego mięsa. Pozostałe mięsa także mocz krótko i od razu po wyjęciu lekko je opłucz, osusz i od razu poddaj obróbce.
Czytaj także:
Jak rozpoznać dobry schab?
Duszona wątróbka z jabłkami
Przepisy na duszoną cielęcinę