Marynaty do mięs fot. Fotolia

Marynaty i dodatki do mięs

Zobacz, jakie marynaty pasują do wołowiny, kurczaka, wieprzowiny, indyka czy jagnięciny.
/ 31.05.2013 10:15
Marynaty do mięs fot. Fotolia
Smak upieczonego mięsa zależy od przypraw, którymi je natarto. Oto kilka propozycji łagodnych i pikantnych marynat do różnych rodzajów mięs.

Sprawdź, jak przygotować fantastyczne marynaty do mięs!

MARYNATA MIODOWA


Miód wymieszać z musztardą, posiekanym czosnkiem i oliwą. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Doskonałe do kurczaka i wieprzowiny.

MARYNATA JOGURTOWA


Jogurt naturalny wymieszać z posiekanymi ząbkami czosnku, ziołami, np. rozmarynem, tymiankiem, oraz solą i pieprzem. Marynata dobra do kurczaka, indyka i jagnięciny.

MARYNATA CZOSNKOWA


Posiekane ząbki czosnku wymieszać z oliwą i ziołami, np. majerankiem, oregano. Przed posmarowaniem marynatą mięso natrzeć solą i pieprzem. Najlepsza do wieprzowiny.

MARYNATA POMIDOROWA


Przecier pomidorowy wymieszać z posiekaną cebulą i papryczką chilli. Doprawić sosem tabasco i solą. Świetne do wołowiny i wieprzowiny.

DODATKI DO MIĘS


Kotlety mielone nie zawsze muszą być takie same. Ich smak można modyfikować, mieszając masę mięsną z różnymi dodatkami. Dzięki nim zmieni się także wygląd i wartość odżywcza dania.
  • Zamiast bułki (namoczonej i odciśniętej lub tartej) dodaj do mięsa suche płatki owsiane albo trochę otrąb. Kotlety będą bogatsze w błonnik i witaminy z grupy B.
  • Masę mięsną wymieszaj z posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki, koperkiem albo ulubionymi ziołami. Będą ładnie wyglądały i wzbogacisz je w witaminy i sole mineralne.
  • Do masy mięsnej możesz też dodać posiekane, ugotowane jajko, pokrojony w kostkę miąższ pomidorów, paprykę czy kiszony ogórek.