Marynowana pieczeń z żurawinami - przepis

Jeśli do pieczeni używasz mrożonych żurawin, wrzuć je do rondelka bez rozmrażania.
/ 09.01.2013 14:59
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg udźca wołowego
  • 10 dag słoniny
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki oleju
  • 4–5 łyżek musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • łyżka miodu
  • gałązka rozmarynu
  • mielone ziele angielskie i jagody jałowca

Na sos żurawinowy:

  • 20 dag żurawin
  • imbir
  • 2 łyżki cukru
  • sól
Przygotowanie:
  1. Mięso umyj, osusz. Musztardę wymieszaj z olejem, miodem, kilkoma posiekanymi igiełkami rozmarynu oraz szczyptą zmielonego ziela angielskiego, jagód jałowca i soli. Mięso natrzyj pastą musztardową, wstaw pod przykryciem do lodówki na kilka godzin.
  2. Kawałek słoniny zamroź, potem pokrój w cienkie słupki. Czosnek obierz. Mięso ułóż na desce, wąskim nożem zrób nacięcia w poprzek włókien. Naszpikuj czosnkiem i słoniną. Ułóż w brytfance, podlej winem. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około godziny).
  3. Żurawiny opłucz, włóż do rondelka,  podlej kilkoma łyżkami wody, rozgotuj. Gotową pieczeń wyjmij na półmisek. Sos z duszenia przelej przez sitko do żurawin. Zagotuj, następnie zredukuj do odpowiedniej gęstości i dopraw cukrem, imbirem oraz solą. Podawaj z pieczenią.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA