Włoska technika wyrobu sera jest jedną z najbardziej cenionych na świecie, a możliwości jego połączenia z makaronem są wręcz nieograniczone. Najpopularniejszymi serami, tradycyjnie dodawanymi do makaronu są m.in. pochodzący z regionu Emilii – Romanii parmigiano reggiano, czy twardy ser pecorino, który uważany jest za najstarszy na świecie. Makarony ze 100% pszenicy durum, takie jak Sorenti gnocchi, wyśmienicie komponują się też z oryginalną mozzarellą, czy gorgonzolą, serem pleśniowym z niebieskozielonym nalotem o bardzo wyrazistym smaku, wytwarzanym głównie w Piemoncie.
W zależności od rodzaju, włoskie sery możemy trzeć, kruszyć, łamać czy rozpuszczać w sosie. Każdy z nich będzie idealnie komponował się z wysokiej jakości makaronem Sorenti gnocchi, który został stworzony z myślą o najbardziej wymagających konsumentach. Ten delikatny makaron, kształtem przypominający muszelki, inspirowany jest tradycyjnymi gnocchi – włoskimi kluskami z ciasta ziemniaczanego. Świetnie sprawdzi się z zapiekanym serem w popularnym rzymskim Gnocchi di semolina alla Romana, czy w toskańskiej kompozycji Gnocchi con noce e formaggio z orzechami włoskimi i pecorino. Doskonale skomponuje się też z sosem Quattro Fromaggi, tradycyjnie przygotowywanym z parmezanu, gorgonzoli, mascarpone i fontiny. Największych smakoszy zachwyci Sorenti gnocchi w towarzystwie serka mascarpone oraz krewetek podlanych brandy w kompozycji Gnocchi ai gamberi e mascarpone.
Makaron Sorenti produkowany jest ze 100% pszenicy durum, z zachowaniem najwyższych, włoskich standardów. Po ugotowaniu nie skleja się i pozostaje al dente. W serowych kompozycjach wspaniale sprawdzą się także pozostałe rodzaje makaronu Sorenti, tj. eliche, fusilli, chifferi quadratini czy farfalle.
Sorenti gnocchi dostępny jest w eleganckim 400 g opakowaniu. Sugerowana cena makaronu na półce to 3,20 zł.