Włoskie specjały. Na szlaku smaku...

Zobaczcie przepisy na włoskie przysmaki: Spaghetti alla bolognese, Calzone, Funghetto, Pesto sycylijskie, Ravioli, Involtini, Maritozzi, Cannoli.
/ 14.05.2013 11:27

Italia. Piękna i uwodzicielska. Nie pozostawi nikogo obojętnym...

Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Widać znaczną różnicę między północą a południem. Mieszkańcy północy jedzą makaron w kształcie wstążek, południa natomiast w kształcie rurek. Na północy Włosi częściej używają niesolonego masła, na południu zaś króluje oliwa. Ryż i ziemniaki są częściej jedzone na północy Italii, skąd właśnie pochodzi słynne risotto. Bardzo popularne są tu również potrawy z wieprzowiny oraz wołowiny. Południowa kuchnia Włoch charakteryzuje się natomiast mniej kalorycznymi daniami. Na południu dominują warzywa, potrawy z ryb i owoców morza. Często można spotkać dania mięsne z gęsi.

Najważniejszym składnikiem wielu włoskich potraw są pomidory. Nierzadko stanowią również samodzielne danie, podawane z nadzieniem, przekładane mozzarellą, albo zwyczajnie skropione oliwą i udekorowane listkami pachnącej bazylii. Włoskie potrawy mocno doprawiane są takimi przyprawami  jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn. Powszechnie stosuje się oliwę z oliwek oraz cebulę i czosnek. Włoskie smaki to również parmezan, szynka parmeńska, trufle. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych. Nie wyobrażamy sobie włoskiej kuchni bez pasty czyli makaronów oraz pizzy.

Włoskie specjały. Na szlaku smaku...Włoskie specjały. Na szlaku smaku...Włoskie specjały. Na szlaku smaku...

Włosi posiłki celebrują. Nawet najmniejszy posiłek zjadany jest razem z rodziną przy wspólnym stole. W wielu regionach nadal przerywana jest praca w ciągu dnia, na dwie godziny, by mogli udać się do domów i zjeść wspólnie obiad. Każde danie serwowane jest z dużą ilością wina.

Każdy z was zna z pewnością słynne spaghetti alla bolognese, czy carbonara. Pizzę margheritę, chrupiąca bruschettę, orzeźwiającą granitę i słodkie tiramisu.

Zobaczcie przepisy na inne włoskie przysmaki:

 

Spaghetti a'la bolognese

To tradycyjna włoska potrawa, która składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z sosem i posypanego serem. Sos bolognese pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (wieprzowiny i wołowiny), mortadela, boczku, marchewki, selera i pietruszki, oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie - od dwóch do czterech godzin.

Włoskie specjały. Na szlaku smaku...

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 500 g pomidorów z puszki
  • 2 średnie marchewka, pokrojona w kostkę
  • pietruszka, pokrojona w kostkę
  • 1/2 łodygi selera naciowego, pokrojoną w kostkę
  • szklanka wina czerwonego półwytrawnego
  • 1 duża szalotka, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku,
  • oregano, bazylia
  • sól, pieprz, cukier,
  • oliwa z oliwek
  • starty parmezan

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać mielone mięso. Dokładnie obsmażyć je razem z cebulą, aż zupełnie odparuje. Doprawić solą, pieprzem. Całość zlać winem, gotować na małym ogniu, aż odparuje. Następnie dodać pomidory i warzywa. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Dodać suszone oregano i bazylię. Gotować aż warzywa zmiękną.

W osolonej wodzie ugotować makaron. Ugotowany makaron dokładnie wymieszać z sosem, posypać parmezanem.

 

Calzone

Calzone, czyli wielki pieróg. Jest to rodzaj pizzy, zawijanej na kształt pieroga.

Włoskie specjały. Na szlaku smaku...

Składniki:

Ciasto:

  •  

    7 czubatych łyżek mąki
  • 30g drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki cukru (nawet mniej)
  • 1 żółtko (do posmarowania ciasta-dla koloru)
  • oregano
  • pół szklanki ciepłej wody

Farsz:

  • 20 dkg pieczarek
  • pomidory krojone z puszki
  • kilka plastrów salami
  • 1 cebula
  • 30 dkg mozarelli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • papryka ostra, bazylia
  • olej

Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier, sól i drożdże mieszamy z ciepłą wodą. Rozrabiamy ciasto tak aby składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy na ok. 20 minut.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki. oprószyć solą i pieprzem i razem podsmażać wszystko. Gdy pieczarki z cebulą się podsmażą, dodać pokrojone salami, pomidory z puszki, koncentrat. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i bazylią. Gdy farsz przestygnie doda pokrojoną mozzarellę, razem wszystko wymieszać.

Z ciasta wykroić trzy części. Rozwałkować każdą na kształt koła. Nałożyć farsz, złożyć na pół, formując duży pieróg. Dokładnie zlepić brzegi, posmarować oliwą i piec ok. 25 min. w 200 stopniach.

 

Pesto sycylijskie

Pesto alla siciliana, w przeciwieństwie do standardowego Pesto alla genovese z bazylią, zawiera suszone na słońcu pomidory. Pesto jest idealnie pasuje do kanapek, sera i pomidorów oraz jako sos do makaronu.

Włoskie specjały. Na szlaku smaku...

Składniki:

  • pęczek umytej i osuszonej bazylii z łodyżkami
  • mały słoiczek suszonych pomidorów
  • 50 g migdałów uprażonych na suchej patelni
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g startego parmezanu
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Bazylię drobno posiekać, pomidory odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki razem utrzeć w moździerzu, lub zblendować. Przyprawić do smaku.

 

Ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta

Ravioli są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami.

Włoskie specjały. Na szlaku smaku...

Składniki:

Ciasto:

  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Farsz:

  • 30 dag ricotty
  • 20 dag szpinaku mrożonego
  • 10 dag parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajko i żółtko rozbełtać, dodać szczyptę soli, wymieszać. Masę jajeczną wlać do przesianej mąki, wymieszać i zagnieć elastyczne ciasto. Odstawić je pod przykryciem na kilkanaście minut.

Szpinak rozmrażamy na patelni, gdy woda wyparuje dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ostudzony łączymy z serem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować na cienkie długie prostokąty. W odstępach co 5 cm ułożyć kulki farszu. Przykryć je wolną połową ciasta i tak dociskać palcami linie między kulkami nadzienia, by warstwy ciasta w tym miejscu się skleiły. Nożem odkrawać po liniach kwadratowe pierożki.

Ravioli wrzucać do posolonego wrzątku, gotować 2 min od wypłynięcia. Gotowe posypać parmezanem.

 

Involtini z bakłażana

Involtini to włoskie roladki. Można je przyrządzić z warzyw (papryka, bakłażan), bądź z mięsa.

Włoskie specjały. Na szlaku smaku...

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • ser mozzarella
  • szynka parmeńska
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Bakłażana myjemy, obieramy, kroimy w paski, grillujemy za patelni grillowej. Ser kroimy w grube plastry. Każdy plaster oprószamy pieprzem i solą, układamy po plasterku szynki i sera, zawijamy w rulon. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą i zapiekamy kilka minut.

 

Maritozzi

Maritozzi to rzymskie bułeczki śniadaniowe. Przekąska idealna nie tylko na śniadanie, ale także deser, czy kolację. Zarówno z masłem, mlekiem czy konfiturą smakują wyśmienicie.

Włoskie specjały. Na szlaku smaku...

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek

Sposób przygotowania:

Drożdże rozmieszać w miseczce z ciepłym mlekiem, łyżeczką mąki i cukru i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszać zaczyn z przesianą mąką, jajkami, roztopionym masłem, solą, cukrem, wanilią. Wyrobić ciasto. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Dodać rodzynki i lekko wymieszać ciasto dłonią lub łyżką. Dłońmi lekko posmarowanymi olejem formować okrągłe bułeczki. Przełożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 minut.

 

Cannoli

Kruche rurki, wypełnione delikatnym serkiem ricotta to sycylijski przysmak. Początkowo cannoli były deserem spożywanym w czasie karnawału, obecnie jednak można objadać się nimi przez cały rok.

Włoskie specjały. Na szlaku smaku...

Składniki:

Ciasto:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 25 g miękkiego masła
  • olej
  • ubite jajko
  • cukier puder

Nadzienie:

  • 750 g odsączonego sera ricotta
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Jajko rozbełtać z wodą i sokiem z cytryny. Masło, mąkę, cukier, mieszaninę z jajkiem i przyprawy razem zmiksować. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Zagnieść szybko, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę.

Przygotować nadzienie. Utrzeć ser na gładką masę. Dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać, odstawić w chłodne miejsce.

Ciasto rozwałkować na placek grubości 1,5-2 mm. Pokroić na prostokąty o wymiarach 9x7,5 cm. Na głęboką patelnię wlać olej. Formę do cannoli owinąć ciastem tak, aby jeden nie zachodził na drugi. Brzegi skleić białkiem i przycisnąć. Smażyć na złoty kolor. Rurki napełniać nadzieniem bezpośrednio przed podaniem, bo ciasto rozmięknie. Oprószyć cukrem pudrem i podawać.

Rada: Z podanych składników wychodzi około 20 rurek. Suche rurki można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez dwa dni.

Zdjęcia: Depositphotos

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/16.07.2013 12:11
No i niestety powielacie Państwo bardzo popularny mit na temat Bolognese... Przede wszystkim, wbrew powszechnej opinii w sosie Bolognese nie dodaje się w ogóle pomidorów, a jedynie niewielką ilość koncentratu pomidorowego! Większość sosu stanowi mięso oraz starta marchew gotowana wraz z mięsem, koncentratem i oliwą. I drugi, chyba największy mit - żaden tradycyjny, włoski kucharz nie poda sosu bolońskiego z makaronem spaghetti (!) - jako że sos jest "ciężki", zawiera dużo mięsa to podaje się go z szerokim makaronem. Jednym słowem - popularne na całym świecie danie Spaghetti Bolognese jest wymysłem amerykanów i nie jest zgodny z włoską tradycją, ani kuchennymi zasadami mówiącymi o doborze makaronu w zależności od "wagi" sosu.