Która z nas nie ma czasem dość siedzenia całymi popołudniami w kuchni, by przyrządzić obiad na jutrzejszy dzień, albo obiadokolację, bo akurat wczoraj zabrakło już czasu na upichcenie czegoś na dziś.
Przekąszona w biegu kanapka, mrożona pizza z piekarnika, czy błyskawiczna zupka w proszku nie jest rozwiązaniem, zwłaszcza gdy alternatywa ta pojawia się kilka razy w tygodniu. Co więc zrobić, by jeść zdrowo a przede wszystkim nie "zarobić się"? Przyrządzić coś na szybko! Niemożliwe? Ależ oczywiście, że tak.
Musimy tylko wiedzieć, jakie produkty gotują się najszybciej. Zamiast ziemniaków, które trzeba obrać i czekać aż się ugotują, wybierzmy makaron lub ryż. 15 minut i gotowe. Zamiast krojenia warzyw na surówkę wybierzmy te mrożone, które wystarczy wrzucić na wrzątek. Mięso z kurczaka przyrządzi się zdecydowanie w krótszym czasie, niż wieprzowinę, czy wołowinę.
I pamiętajmy, że obiad szybki nie zawsze znaczy byle jaki. Istnieje bardzo wiele przepisów na dania szybkie, a przy tym niezwykle smaczne. Zobaczcie kilka z nich. Przedstawiamy wam ciekawe propozycje na ekspresowe obiady.
Ekspresowe zupy
Zupy są zdrowe i pożywne. I nie wszystkie wymagają długiego czasu gotowania. Zupy gotowane na kawałku kurczaka, czy kostce rosołowej, gdy akurat nie mamy w lodówce mięsa, przygotowuje się bardzo szybko. Np. zupa pomidorowa, wystarczy do garnka z wodą i kostką wrzucić włoszczyznę, na koniec dodać przecier pomidorowy, przyprawy. Zabielić śmietaną i podawać z ryżem lub makaronem. A mając w zamrażarce mrożone warzywa szybko możemy ugotować zupę warzywną. Chcecie znać więcej przepisów na szybkie zupy? Zobaczcie nasze typy:
Zupa krem z brokułów
Składniki:
- opakowanie mrożonych brokułów
- podłużny serek topiony
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- kostka rosołowa
- sól, pieprz
- śmietana 18 %
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle. W garnku z wodą rozpuścić kostkę rosołową. Wrzucić brokuły, czosnek i cebulę, gotować do miękkości.
Gdy brokuły będą miękkie dodać serek topiony i mieszać aż się rozpuści. Wszystko dokładnie zmiksować, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Ekspresowa chińska zupa
Składniki:
- opakowanie mieszanki chińskiej mrożonej
- kostka rosołowa
- makaron ryżowy nitki
- sos sojowy
- chili
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę w garnku z kostką rosołową. Dodać chińską mieszankę warzywną. Gotować 10 minut Wlać sos sojowy (około 2 łyżek), makaron ryżowy i szczyptę chili. Gotować 3 minuty.
Zupa serowa
Składniki:
- 6 podłużnych serków topionych kremowych
- biała część pora,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- oliwa,
- kostka rosołowa
- natka pietruszki,
- kilka kromek chleba na grzanki
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować wodę z kostką rosołową. W drugim garnku rozdrobnić serki widelcem i stopniowo wlewać gorący bulion, ciągle mieszając. Wycisnąć do zupy czosnek i całość gotować na małym ogniu.
Do zupy wrzucić pokrojony w cieniutkie plasterki por i jeszcze chwilę gotować.
Zupę podawać z grzankami i świeżą natką pietruszki.
Szybkie obiady z makaronem
Makaron jest świetną bazą szybkiego obiadu, gdyż gotuje się go zaledwie w kilka minut. A można go łączyć niemal ze wszystkim. Doskonale smakuje z drobiem, rybą, czy warzywami. Poniżej znajdziecie kilka smacznych propozycji na dania z makaronem.
Spaghetti bolognese
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- 2 puszki pomidorów krojonych
- koncentrat pomidorowy
- 3 ząbki czosnku
- bazylia, oregano, papryka w proszku, sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- makaron
- tarty parmezan
Sposób przygotowania:
Na oliwie lekko podsmażamy czosnek, dodajemy mięso, przyprawiamy i podsmażamy. Gdy mięso będzie podsmażone dodajemy pomidory oraz koncentrat. Dodajemy zioła i przyprawiamy sos. Ugotowany makaron polewamy sosem, posypujemy parmezanem.
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Składniki:
- 200 g makaronu świderki
- 300 g kiełbasy zwyczajnej
- 400 g sera żółtego
- pomidory w puszce
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
- papryka czerwona
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotować makaron al dente. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki. Podsmażyć na oliwie. Ugotowany i odcedzony makaron połączyć z przesmażonymi składnikami, pomidorami w puszce i koncentratem pomidorowym. Dodać ketchup, przyprawy, i 1/3 startego sera.Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać resztą sera. Piec w piekarniku 20-30 min. w 180-200 stopniach.
Makaron z patelni
Składniki:
- 200 dag makaronu
- 200 dag salami lub innej wędliny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszka zielonego groszku
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Salami kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do salami i całość podsmażamy.Następnie dodajemy makaron,odsączony groszek i kukurydzę, bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy ii smażymy jeszcze około 10 minut.
Szybkie obiady z ryżem
Ryż już od dawna konkuruje z ziemniakami. Nic w tym dziwnego, jest smaczny, lekki i zdrowy. Podobnie jak makaron przyrzadza się go szybko i można podawać go w różnych wariantach, na słodko, kwaśno i ostro.
Chili con carne z ryżem
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- pomidory w puszcze krojone
- kostka rosołowa
- sól, pieprz, chili,
- ryż
Sposób przygotowana:
Mięso kroimy w kostkę. Wrzucamy na odrobinę rozgrzanej oliwy, lekko podsmażamy. zalewamy wodą, wrzucamy kostkę i dusimy. W tym czasie gotujemy ryż.
Gdy woda wyparuje wrzucamy odsączoną fasolę, kukurydzę i pomidory z zalewą. Gotujemy wszystko razem około 10 minut. Przyprawiamy.
Risotto z warzywami
Składniki:
- 3 torebki ryżu białego
- 3 kolorowe papryki
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka groszku zielonego
- sól, pieprz, kurkuma
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy z niewielką ilością soli i kurkumy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę. Do ugotowanego ryżu dodajemy paprykę, kukurydzę i groszek.. Doprawiamy solą, pieprzem, wszystko razem mieszamy.
Ryż z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- pierś z kurczaka
- pół szklanki ryżu,
- 1 szklanka wody,
- strąk zielonej i strąk czerwonej papryki,
- 1 dymka,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- 2 łyżki bulionu warzywnego,
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
- szczypta bazylii
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, podsmażyć chwilę na oliwie. Ryż włożyć na gęste sitko, wypłukać zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Następnie przykryć i zmniejszyć ogień. Po 14 minutach zamieszać, zdjąć z ognia i wystudzić. Posiekana dymkę i drobno pokrojoną paprykę podsmażyć na niezbyt gorącym oleju, dodać kurczaka i ryż, zwiększyć ogień i krótko smażyć mieszając. Przyprawić bulionem, sosem sojowym i bazylią.
Szybkie obiady na słodko
Choć pewnie większość panów powie, że obiad na słodko to nie obiad i że nie ma jak schabowy z ziemniakami, to jednak szybkie leniwe czy naleśniki z ulubionymi owocami mogą również zachwycić męskie podniebienie. A nasze małe niejadki z pewnością będą zachwycone.
Racuchy z jabłkami
Składniki:
- 0,5 l zsiadłego mleka
- 2 jaja
- ok. 2,5 szkl. mąki
- 1-2 łyżki cukru
- szczypta soli;
- 0,5 łyżeczki sod
- 1-2 jabłka
Sposób przygotowania:
Mleko, jajka, mąkę, cukier, sodę i sól zmiksować na gładką dość gęstą masę. Dodać jabłko pokrojone na cienkie plasterki. Smażyć na oleju, posypać cukrem pudrem.
Naleśniki z twarożkiem
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 1,5 – 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 1/2 kg sera śmietankowego
- łyżka śmietany
- 2 zółtka
- cukier waniliowy
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Składniki na nadzienie mieszamy w miseczce.
Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładką masę. Smażymy naleśniki na patelni z obu stron, na odrobinie oleju.
Na połowie każdego naleśnika nakładamy po kilka łyżek nadzienia i składamy w trójkąty.
Leniwe na słodko
Składniki:
- 500 g twarogu
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 50 g masła
- cukier, cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Biały ser utrzeć z dwoma żółtkami i jednym całym jajem. Dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy, dokładnie wyrobić ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na równe porcje i formujemy z nich wałeczki. Wałeczki spłaszczamy nożem i tniemy, jak na kopytka. Wrzucamy kluski do posolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Po wypłynięciu wyciągamy kluski łyżką cedzakową. Podajemy ze śmietaną i cukrem.
Zdjęcia w artykule: Depositphotos