W kulinarnych spotkaniach z We-Dwoje.pl tym razem dotarliśmy do klimatów azjatyckich.
Kuchnia azjatycka, to połączenie różnych odmian kuchni poszczególnych krajów, czy regionów Azji.
Charakteryzuje się wielkim kontrastem smaku, począwszy od ostrego, gorzkiego, na kwaśnym i słodkim skończywszy.
Wzorując się zatem na podstawowych cechach tej kuchni stworzyliśmy całkiem ciekawe dania.
Na początek Ramen.
Ramen to japońska zupa, która przywędrowała z Chin. Różni się od tradycyjnych dań japońskich tym, że gotowana jest na bazie mięsa a nie - jak to w Japonii bywa - ryb.
Słowo "ramen" oznacza rodzaj makaronu z mąki pszennej, który jest głównym składnikiem zupy. Sama zupa przyrządzana jest na bazie wieprzowiny. A w skład niej mogą wchodzić warzywa, owoce morza, ryby, mięso drobiowe, jajka ugotowane na twardo.
Tak więc do dzieła, zabieramy się za gotowanie!
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- udko z indyka,
- 0,5 kg schabu bez kości,
- włoszczyzna,
- cebula,
- makaron wstążki,
- sól, ziarnisty pieprz,
- chili, bądż ostra papryka,
- czosnek,
- kapusta pekińska,
- kiełki,
- pędy bambusa,
- dymka, bądź szczypiorek
Sposób przyrządzenia:
Mięso zalewamy zimną wodą, gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około dwie godziny.
Cebulę opalamy nad ogniem, aby miła złoty kolor. Następnie do wywaru z mięsa dodajemy cebulę, łyżeczkę pieprzu w ziarnach.
Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy włoszczyznę (bez marchewki) oraz pędy bambusa a po kilku minutach kiełki i poszatkowaną kapustę pekińską.
Następnie wyciągamy schab i kroimy w paseczki. Mięso posypujemy przyprawami i posiekanym czosnkiem.
W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
Mięso podsmażamy na oliwie. Następnie zalewamy odrobiną zupy i wrzucamy pokrojoną marchew. Całość razem dusimy przez około 5 minut.
Makaron wkładamy do miseczki, zalewamy rosołem, na wierzch dodajemy mięso z marchewką. Posypujemy pokrojona drobno dymką, bądź szczypiorkiem.
fot. Magda Balul