Kotleciki cielęce z prawdziwkami i żurawiną. /Fot. Made in PR fot. Made in PR

Kotleciki cielęce z prawdziwkami w żurawinie

Jesienią trudno nie wykorzystać sezonu na prawdziwki. Polecamy przepis na kotleciki cielęce z prawdziwkami i suszoną amerykańską żurawiną.
/ 17.09.2013 09:59
Kotleciki cielęce z prawdziwkami i żurawiną. /Fot. Made in PR fot. Made in PR

Składniki dla 4 osób:

  • 20 g prawdziwków
  • 500 g mielonej cielęciny (można ją zastąpić mieszanym mięsem mielonym)
  • 50 g chudego białego sera
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • 3 czerwone cebule
  • 60g suszonej żurawiny
  • 40 g kalifornijskich orzechów włoskich
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 250 ml mleka
  • 3 ½  łyżki masła
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

  1. Namocz prawdziwki w 75 ml gorącej wody i pozostaw je na 5 minut. Wymieszaj cielęcinę z serkiem, jajkiem i bułką tartą. Odlej wodę z grzybów. Grzyby odciśnij i posiekaj. Dodaj prawdziwki do mięsa,
    a następnie przypraw całość solą i pieprzem. Zwilżonymi rękami uformuj z masy mięsnej
    8 kotlecików i odstaw je do lodówki.
  2. Obierz ziemniaki i pokrój je na duże kawałki. Gotuj je w osolonej wodzie pod przykryciem przez
    20-25 minut. W międzyczasie przekrój cebulę na pół i pokrój ją w paski. Posiekaj żurawinę, orzechy włoskie i liście natki pietruszki. Rozpuść 1 ½ łyżki masła. Wrzuć cebulę, a następnie smaż ją przez
    5 minut na średnim ogniu. Dodaj żurawinę i orzechy włoskie , smaż przez chwilę, a następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki i zdejmij całość z kuchenki.
  3. Na patelni powlekanej rozgrzej olej z ½ łyżki masła. Włóż kotleciki na patelnię i smaż je z obu stron na średnim ogniu przez 10-15 minut, od czasu do czasu obracając. W tym samym czasie zagotuj mleko z 1 łyżką masła, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odcedź ziemniaki, chwilę odparuj
    i rozgnieć dokładnie tłuczkiem. Dodaj zagotowane mleko z przyprawami, wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Podgrzej cebulę z żurawiną i nałóż na talerze wraz z kotlecikami cielęcymi i puree ziemniaczanym.

Zobacz także: Mielone kotleciki i sałatka z żurawiny na bagietce

Czas przygotowania: ok. 1 godzina i 10 minut

Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:

Wartość energetyczna: 727 kcal / 3048 kJ

Białko: 40 g

Tłuszcze: 37 g

Węglowodany: 59 g

Źródło: Materiały prasowe Made in PR/bj

Zobacz także: Przepisy na prawdziwki - nie tylko sos

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)