Składniki dla 4 osób:
- 20 g prawdziwków
- 500 g mielonej cielęciny (można ją zastąpić mieszanym mięsem mielonym)
- 50 g chudego białego sera
- 1 jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- 1 kg mącznych ziemniaków
- 3 czerwone cebule
- 60g suszonej żurawiny
- 40 g kalifornijskich orzechów włoskich
- 4 gałązki natki pietruszki
- 250 ml mleka
- 3 ½ łyżki masła
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
- Namocz prawdziwki w 75 ml gorącej wody i pozostaw je na 5 minut. Wymieszaj cielęcinę z serkiem, jajkiem i bułką tartą. Odlej wodę z grzybów. Grzyby odciśnij i posiekaj. Dodaj prawdziwki do mięsa,
a następnie przypraw całość solą i pieprzem. Zwilżonymi rękami uformuj z masy mięsnej
8 kotlecików i odstaw je do lodówki. - Obierz ziemniaki i pokrój je na duże kawałki. Gotuj je w osolonej wodzie pod przykryciem przez
20-25 minut. W międzyczasie przekrój cebulę na pół i pokrój ją w paski. Posiekaj żurawinę, orzechy włoskie i liście natki pietruszki. Rozpuść 1 ½ łyżki masła. Wrzuć cebulę, a następnie smaż ją przez
5 minut na średnim ogniu. Dodaj żurawinę i orzechy włoskie , smaż przez chwilę, a następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki i zdejmij całość z kuchenki. - Na patelni powlekanej rozgrzej olej z ½ łyżki masła. Włóż kotleciki na patelnię i smaż je z obu stron na średnim ogniu przez 10-15 minut, od czasu do czasu obracając. W tym samym czasie zagotuj mleko z 1 łyżką masła, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odcedź ziemniaki, chwilę odparuj
i rozgnieć dokładnie tłuczkiem. Dodaj zagotowane mleko z przyprawami, wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Podgrzej cebulę z żurawiną i nałóż na talerze wraz z kotlecikami cielęcymi i puree ziemniaczanym.
Zobacz także: Mielone kotleciki i sałatka z żurawiny na bagietce
Czas przygotowania: ok. 1 godzina i 10 minut
Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 727 kcal / 3048 kJ
Białko: 40 g
Tłuszcze: 37 g
Węglowodany: 59 g
Źródło: Materiały prasowe Made in PR/bj
Zobacz także: Przepisy na prawdziwki - nie tylko sos