Crostinis z mielonymi kotlecikami i żurawiną amerykańską. /Fot. Made in PR fot. Made in PR

Mielone kotleciki i sałatka z żurawiny na bagietce

Cierpki, owocowy smak żurawiny wspaniale komponuje się z mięsem, innymi owocami oraz warzywami. Żurawina amerykańska (cranberry) dostarcza cennych witamin, wspomaga pracę układu moczowego, zwalcza wirusa opryszczki.
/ 17.09.2013 09:05
Crostinis z mielonymi kotlecikami i żurawiną amerykańską. /Fot. Made in PR fot. Made in PR

Składniki dla 4 osób:

Sałatka z cranberry i modrej kapusty:

  • 200 ml soku z cranberry (żurawiny amerykańskiej)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 50 gr całych, świeżych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • 200 gr kapusty modrej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Kotleciki mielone:

  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 żółtko
  • 150 g mieszanego mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 jabłko (około 200 g)
  • 1/2 pęku sałaty rukoli

Dodatkowo:

  • 1 bagietka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Zobacz także: Żurawina - w diecie i w kosmetyce

Przygotowanie:

  1. Sok z cranberry zagotowujemy z cukrem i gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Przebieramy świeżą cranberry. Dodajemy do gotującego się soku i czekamy aż owoce zagotują się i lekko rozpadną. Odstawiamy całość do ostygnięcia i wyciągamy pozostałe części owoców.
  2. Modrą kapustę myjemy i kroimy na cienkie paski. Dodajemy wcześniej przygotowany sok
    z żurawiny, ocet, sól, pieprz i odrobinę cukru. Następnie dodajemy olej i całość mocno mieszamy i zagniatamy rękami. Odstawiamy na bok.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 1 łyżeczkę kaparów siekamy. Mięso mielone zagniatamy z żółtkiem, cebulą, kaparami, koncentratem pomidorowym i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy małe kulki. Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło i smażymy na nim kotlecik, aż lekko zbrązowieją.
  4. Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda i kroimy w drobną kostkę. Rukolę myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki. Z przygotowanej kapusty odlewamy pozostałą marynatę
    i dodajemy żurawiny, rukolę, kostki jabłka oraz pozostałe kapary.
  5. Bagietkę kroimy na kromki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kawałki bagietki. Następnie nakładamy na nie przygotowaną sałatkę oraz kotleciki.

Czas przygotowania: około 45 minut

Wartość odżywcza (1 porcja):

Wartość energetyczna: 349 kcal

Białko: 11 g

Tłuszcz: 17,9g

Węglowodany: 34,6g

Źródło: Materiały prasowe Made in PR/bj

Zobacz także: Nowe zastosowanie żurawiny

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)