KALAREPA: kalarepa faszerowana, kalarepa na surowo

KALAREPA: kalarepa faszerowana, kalarepa na surowo fot. Fotolia
Kalarepa to niezwykle smaczne warzywo, które idealnie smakuje zarówno na surowo, jak i z dodatkiem mięsa – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 29.08.2017 14:07
KALAREPA: kalarepa faszerowana, kalarepa na surowo fot. Fotolia

Kalarepa to cenne źródło witamin i minerałów. Działa przeciwnowotworowo i bakteriobójczo. Warto wprowadzić ja do diety zwłaszcza gdy mamy na uwadze poprawę wzroku. Podana w postaci faszerowanych mięsem miseczek lub pieczonych słupków smakuje doskonale! Sprawdź jak najlepiej ją przygotować!

Kalarepa faszerowana

Oto składniki na faszerowaną kalarepę:

  • 6 średnich kalarep
  • cebula
  • łyżka masła
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • czosnek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szklanka wywaru
  • opakowanie śmietany

Jak zrobić faszerowaną kalarepę?

Kalarepę gotujemy w dużym garnku z wodą przez 20 minut. Schładzamy na talerzu. Obieramy z grubej skórki i odstawiamy na bok. Odcinamy wierzch kalarepy i wydrążamy środek. Kroimy drobno na mniejsze kawałeczki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy wcześniej posiekaną cebulę. Dodajemy masło i rozpuszczamy. Wszystko przekładamy do miski i łączymy z mięsem, jajkami, czosnkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i pokrywamy papierem do pieczenia. Do każdej kalarepy wkładamy nadzienie i zalewamy odrobiną wywaru. Pieczemy przez 50 minut do miękkości. Tak przygotowane kalarepy idealnie smakują podane z sosem czosnkowym.

Kalarepa na surowo

Oto składniki na kalarepę na surowo:

  • 2 kalarepy
  • 2 jabłka
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić kalarepę na surowo?

Kalarepy dokładnie obieramy ze skórki i oczyszczamy. Następnie kroimy w cienkie słupki. Jabłka obmywamy pod bieżąca wodą, obieramy ze skórki. Kroimy również w cienkie słupki. Przekładamy warzywa i owoce do miski. Przygotowujemy sos na bazie oleju, soku z wyciśniętej cytryny oraz soli i pieprzu. Polewamy całość sosem i przekładamy do lodówki na godzinę do przegryzienia się smaków. Tak przygotowaną kalarepę możemy podać również jako surówkę do obiadu.

Kalarepa gotowana

Oto składniki na kalarepę gotowaną:

  • 4 kalarepy
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • starty ser żółty

Jak zrobić kalarepę gotowaną?

Wstępnie gotujemy kalarepę przez 10 minut w osolonej wodzie. Następnie obieramy ze skórki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Kroimy kalarepę na mniejsze kawałeczki. Obtaczamy oliwą z oliwek oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy na tarce dowolny ser żółty. Posypujemy kalarepę. Zapiekamy całość przez 20 minut. Tak przyrządzoną kalarepę możemy podawać jako przystawkę.

Zobacz inne porady kulinarne

Redakcja poleca

REKLAMA