Składniki:
- 1/2 melona
- 6-milimetrowy kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- 4 łyżeczki miodu akacjowego lub innego płynnego miodu
- łyżka żelatyny
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4 l śmietany kremówki 36 proc. tł.
- 150 ml białego wina
Przygotowanie:
W wersji dla dzieci białe wino można zastąpić sokiem z białych winogron. Zobacz przepis na sałatkę z melona!
- Usuń nasiona melona, a następnie specjalną łyżką wydrąż kulki miąższu.
- Odetnij z dołu owocu mały kawałek skórki, tak by połówka melona stała pewnie na stole.
- Obierz imbir, posiekaj, wymieszaj z łyżką soku z cytryny, miodem i kulkami z miąższu melona.
- Wsyp żelatynę do małej miski z sokiem z cytryny i rozpuść na parze lub w kąpieli wodnej.
- Wyjmij miskę i wlej do niej miód.
- Ubij kremówkę na sztywno, cały czas ubijając, stopniowo wlej wino. Dodaj do żelatyny.
- Włóż połowę kulek melona i soku do miski z melona.
- Nałóż krem. Przykryj i chłodź 2 godziny.
- Podawaj z resztą melonów ułożonych na wierzchu.